Naslovnica / Črna kronika / Obsežno onesnaženje in pogin rib v Pšati je povzročila človeška nemarnost

Obsežno onesnaženje in pogin rib v Pšati je povzročila človeška nemarnost

V reki Pšati je prišlo do obsežnega pogina rib, ki ga je zakrivila človeška nemarnost, saj je nekdo, ki je kanalizacijski sistem odvrgel tekstilne odpadke, povzročil zamašitev odtočne cevi, zaradi česar so se odplake (ne prvič) začele izlivati v reko.

Včeraj zvečer, okoli 19.30, so bili gasilci obveščeni poginu rib in onesnaženju reke Pšate, ki se je iz Komende razširilo domala vse do Mengša.

Na območju onesnažene Pšate so posredovali gasilci PGD Kamnik, PGD Moste in PGD Mengeš, ki so pregledali okoli šest kilometrov vodotoka ter vir onesnaženja odkrili v bližini OŠ Komenda-Moste, kjer se na mestu nekdanje čistilne naprave nahaja zbiralnik kanalizacijskih odplak, v katerem je prišlo do zamašitve.

Zaradi večje količine poginulih rib je bila aktivirana tudi mobilna enota Ekološkega laboratorija, ki je iz onesnažene reke odvzel vzorce, medtem ko so gasilci skupaj z ribiči pobirali poginule ribe in nameščali pivnike.

Zamašitev kanalizacijskega sistema je povzročila človeška nemarnost oz. tekstilni odpadki, ki jih je nekdo odvrgel v kanalizacijski sistem, čeprav tovrstni odpadki (plenice, tekstil in podobno) v kanalizacijo ne sodijo.

Ponoven, vendar daleč najobsežnejši pogin rib v zadnjih letih, je povzročil tudi precejšnje in povsem upravičeno razburjenje članov ribiške družine Domžale-Kamnik, ki si prizadevajo Pšato ohraniti čisto in živo, vendar je, zaradi ponavljajočih se tovrstnih onesnaženj, njihov trud domala zaman, škoda za rečni živelj in naravo pa zelo velika.

Razen nemarnosti posameznikov, ki v kanalizacijski sistem še vedno odmetavajo in zlivajo najrazličnejše odpadke, ki jih je potrebno odložiti na druga mesta, pa gre vsaj del krivde najbrž pripisati tudi Občini Komenda, kot lastniku kanalizacijskega sistema, saj zbiralnik fekalij, ki je nastal na mestu nekdanje čistilne naprave, iz neznanih razlogov ni opremljen z avtomatskim javljalnikom zvišanega vodostaja, tako kot so denimo črpališča, saj bi le-ta vzdrževalcem sistema, ki kanalizacijski sistem sicer redno pregledujejo in vzdržujejo, omogočil pravočasno posredovanje v primeru nenadne zamašitve, še preden bi se odpadne vode začele zlivati v reko.

 

Na prizorišču onesnaženja so posredovali tudi policisti, kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, pa policisti še naprej nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja.

V sinočnji štiri urni intervenciji je sodelovalo 47 gasilk in gasilcev PGD Kamnik, Moste in Mengeš ter 2 pripadnika Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) ki deluje v okviru Civilne zaščite, medtem ko ribiči z odstranjevanjem poginulih rib nadaljujejo tudi danes.

Ker pobiranje poginulih rib še vedno poteka, zaenkrat še ni mogoče natančno oceniti celotnega obsega pogina in povzročene škode, je pa, glede na obseg onesnaženja, zagotovo zelo velika. Zaradi ponavljajočih se onesnaženj reke Pšate, ki so jih tako ribiči, kot tudi občani, ki živijo ob reki, že pošteno naveličani, pa v Ribiški družini Domžale-Kamnik nameravajo vse skupaj prijaviti tudi pristojnemu inšpektoratu.

Fotografije: PGD Kamnik in PGD Moste