Naslovnica / NOVICE / Očistili smo svoje naravno igrišče – darilo otrok iz vrtca Antona Medveda ob Dnevu zemlje

Očistili smo svoje naravno igrišče – darilo otrok iz vrtca Antona Medveda ob Dnevu zemlje

»Je Kamnik lepo mesto, je čisto in lepo, saj vsi smo radi eko, se trudimo zato…«, pojejo otroci vrtca Antona Medveda v svoji eko himni vrtca.

Zemlja je naš edini dom, zato je naša naloga in skrb, da nam je mar zanjo, da skrbimo za planet, na katerem živimo. In to vsak dan, v vsakem trenutku. V vrtcu Antona Medveda se tega dobro zavedamo, zato otroke navajamo, da znajo sami, po svojih močeh poskrbeti zase in za svoje okolje. Le tako bodo postali družbeno odgovorni ljudje. Veliko majhnih korakov je potrebno narediti, ampak vsak korak, ki otroke vzgaja in osvešča o tem, da skrbijo za svoj planet, je pomemben in potreben. Tako jih navajamo na ločeno zbiranje odpadkov, skušamo poskrbeti za to, da zavržemo čim manj hrane, urejamo gredice in vrtičke, ne trošimo preveč vode in energije. Spoznavamo pomen reciklaže izdelkov, kar pomeni, da ni nujno vse staro tudi slabo.

Veliko je teh dejavnosti, ki otroke osveščajo in vzgajajo. Ampak, če praznuje naš planet Zemlja, ji lahko podarimo drobno darilo, za katerega poskrbimo povsem sami.

Tako so se otroci iz enote Mojca in Mehurčki iz enote Tinkara lotili čiščenja svojega naravnega igrišča. Organizirali smo čisto pravo čistilno akcijo in očistili vsak svoj del gozdička, v katerega pogosto zahajamo. Motivacija sploh ni bila potrebna, zagnanost pa velika. Veseli nas spoznanje, da otroci to naredijo z veseljem, kar nam daje upanje za našo prihodnost.

Nabral se je kar lep kup smeti, ki smo ga zbrali. Pločevinke, plastenke, plastika, papir, vse to je našlo mesto tam, kamor nikakor ne sodi, v gozdu, v naravi. S pomočjo našega hišnika Marka smo vse te zbrane smeti dostavili tja, kamor res sodijo. Na smetišče.

 

“Zemlja človeštva ne rabi za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni” (Louise L. Hay).

Alenka Jevšnik, Špela Novak