Naslovnica / KOMENTARJI / Odgovor Kulturnega društva Priden možic na zapis “Nova kamniška sramota”

Odgovor Kulturnega društva Priden možic na zapis “Nova kamniška sramota”

Stroj v Parku Evropa, Titanovo “prešo”, smo člani kulturnega društva Priden možic postavili avgusta 2013, v sklopu razstave KAM SO ŠLE VSE FABRIKE.

Razstava je bila prva od niza dogodkov, ki so bili pomembni za ohranjanje kamniške industrijske dediščine. (razširjena razstava z enakim imenom v Medobčinskem muzeju na Zapricah novembra 2014, Gunpowder City 2015/2016, Pot smodnika in tovarištva avgust 2016, Mesto na sodu smodnika marec 2017, Naše tovarne – naš ponos junija 2017, Na sodu smodnika – razstava o kamniški smodnišnici decembra 2017, Maraton kamniške industrijske dediščine oktober 2018). V okviru tega sodelovanja z Medobčinskim muzejem Kamnik je KD Priden možic maja 2016 prejelo tudi Valvasorjevo priznanje za delo na področju ohranjanja kulturne dediščine.

Odprtje razstave s kulturnim programom, avgust 2013.

Tako je omenjeni stroj postal simbol boja za ohranitev industrijske dediščine na Kamniškem. Kljub prej omenjenim zvenečim razstavam, priznanjem in evropskim projektom smo industrijski entuziasti doživljali poraz za porazom. Propadanje smodnišnice in občinske fige (prejšnje garniture) v žepu v letih 2017 in 2018 sta naša prizadevanja praktično izničila, in to se je posledično kazalo tudi na Titanovem stroju v parku. Prej zgledno urejena “mašina” je bila še nekaj tednov nazaj nerazpoznavna kovinska gmota. Od vsepovsod so prihajali pozivi, da jo umaknemo.

A pomlad 2019 v Kamniku ni čas za umik, še posebej ne na področju industrijske dediščine, ki je v Sloveniji prepoznana kot izjemno obetavna turistična panoga in kjer lahko Kamnik kot nekoč sedmo največje industrijsko mesto v Jugoslaviji lahko pridobi marsikaterega dodatnega gosta, da ne govorimo o pomembnosti nekdanje (in preživele) kamniške industrije za zgodovino Kamnika od leta 1852 dalje.

Tako smo se odločili, da bo Titanova “preša”, vsaj za nekaj časa, postala nov simbol osrednjega kamniškega parka, ki nosi ponosno ime Park Evropa. Za razliko od marsikaterega dvomljivca v teh časih KD Priden možic ne spada med evroskeptike. Nasprotno. Z večino projektov smo tesno povezani z modernimi evropskimi smernicami, zato je tudi stroj dobil novo preobleko in evropske zvezde. Ne pozabimo, da tudi marsikateri temelj Evrope sloni na industrijski revoluciji.

Verjetno vas zmoti, ko zapišem, da “smo se odločili”, “smo postavili” in podobno. Res, prav imate, kdo pa smo mi, da se kar tako odločamo. Tudi nam je žal, da se v tem trenutku ne moremo zgovarjati na kulturno strategijo, ker je že od leta 2014 v Kamniku ni. In natanko toliko časa že opozarjamo na to, ne le pridenmožicevci, ampak tudi številni drugi, ki se ukvarjajo s kulturo.

Z odločno akcijo smo leta 2015 rešili tudi redek primer ročnega gasilskega vozila iz smodnišnice.

Seveda se je s povolilnim odprtjem pokrova kamniškega “ekonom lonca” marsIkaj spremenilo, zato tudi kulturna strategija, prepričan sem, prihaja na dnevni red. Do takrat, pa, prosim vas, potrpite. Zahvaljujoč vedno budnemu Dušanu Sterletu in ostalim “vrtičkarjem” smo kovinsko razvalino spremenili v umetniški artefakt, ki bo v kratkem dobil tudi info tablo z napisi v več jezikih in QR kodo, ki vas bo pripeljala do konkretnih podatkov, kako poteka projekt ohranjanja kamniške industrijske dediščine.

Eden najpomembnejših objektov v smodnišnici, “SORTIRWERKE” iz sredine 19. stoletja, ena od številnih posledic občinskih “fig” v žepih.

Naj bo ta primer vodilo številnim posameznikom in njihovim prijateljem, da poprimejo za pero, fotoaparat, grablje, lopato in se razgledajo po našem mestu. Ogromno lahko naredimo sami, občina in ostale institucije pa na koncu dodajo piko na i. In kar naenkrat se bomo zbudili v zares urejenem mestu.

Goran Završnik,
KD PRIDEN MOŽIC

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve