Naslovnica / KULTURA / Odkritje obeležja Vladimirja Kavčiča

Odkritje obeležja Vladimirja Kavčiča

Danes se je v Galeriji Repanšek odvila svečanost ob odkritju obeležja v počastitev pisatelja Vladimirja Kavčiča.

V slovesnost je zbrane uvedel Mešani pevski zbor Odmev, ki je pod vodstvom Anice Smrtnik zapel pesem Hodim. Na današnji dan vsaki dve leti, se v prelepem okolju Repanškove galerije počasti besednega ustvarjalca, na katerega življenje ali ustvarjanje je močno vplivala druga svetovna vojna.

Tako so se šest let nazaj poklonili Francetu Balantiču, štiri leta nazaj Karlu Destovniku Kajuhu, leta 2017 Ivanu Hribovšku in danes Vladimirju Kavčiču. Za razliko od prejšnjih treh Vladimir Kavčič ni bil pesnik, temveč pisatelj z obsežnim opusom, svoje življenjske cilje pa je izpolnil, saj je umrl star 82 let.

Delo Vladimirja Kavčiča so nastopajoči predstavili z nekaj odlomki iz njegovih del in z nekaj mislimi literarnih zgodovinarjev. V Kavčičev spomin je Janez Repanšek ustvaril sliko na steklu, s katero se je Vladimir Kavčič pridružil Balantiču, Kajuhu in Hribovšku. Obeležje je Janez Repanšek odkril s svojimi vnuki.

Ob koncu slovesnosti se je povezovalka Barbara Božič zahvalila vsem sodelujočim, pevskemu zboru za glasbeno spremljavo, gostitelju Janezu Repanšku in recitatorju Pavlu Ravnohribu. Po zaključku je Janez Repanšek vse zbrane povabil tudi na kozarček, golaž in klepet v sosednjo stavbo.

Laura Hribar