Naslovnica / NOVICE / Odločen protest občin Kamnik in Komenda ter ZD dr. Julija Polca Kamnik

Odločen protest občin Kamnik in Komenda ter ZD dr. Julija Polca Kamnik

Spoštovana ministrica za zdravje Republike Slovenije Milojka Kolar Celarc,

napovedani ukrep reorganizacije urgentne službe na območju Republike Slovenije nas je močno negativno presenetil. Ta ukrep posledično pomeni, da bo območje, ki pokriva občini Kamnik in Komenda, ki šteje 37.000 prebivalcev, ostalo brez 24-urne nujne medicinske pomoči. Zavedati se je potrebno, da številke ne govorijo v korist tovrstnim ukrepom, kajti kamniška urgentna služba na leto oskrbi 10.000 pacientov, opravi več kot 1000 intervencij na terenu in 1400 nujnih reševalnih prevozov. Trenutno za paciente na našem območju skrbi urgentna ekipa z zdravnikom 24 ur na dan, vse dni v letu, služba nujne medicinske pomoči pa deluje ločeno od splošnih in družinskih ambulant. Prav tako se je potrebno zavedati, da je občina Kamnik hribovita in so njeni kraji precej oddaljeni od središča. Površini občin Kamnik in Komenda merita skoraj 300 km2, skupaj imata preko 500 kilometrov lokalnih cest, od tega dve tretjini na hribovitem območju, do Motnika je denimo skoraj 30 kilometrov in težko si je predstavljati, da bi za tovrstne kraje ta sprememba ne predstavljala težave. Daleč od tega. Prepričani smo, da ta ukrep lahko koga stane celo življenje.

Naj člani strokovne skupine, ki pripravlja tovrstno reorganizacijo, pojasnijo, zakaj so Domžale upravičene do tovrstnega centra, čeprav je Ljubljana zelo blizu, Kamnik in Komenda pa ne. Če bi že hoteli prebivalstvu omogočiti nemoteno ustrezno, predvsem pa z Ustavo Republike Slovenije zagotovljeno zdravstveno oskrbo, bi bilo kvečjemu sprejemljivo, da je tak center v Kamniku.

Kamniška občina je izgubila v zadnjih štirih letih skoraj vse pomembne državne institucije, ukinjeni sta bili Geodetska uprava Republike Slovenija, Davčna uprava Republike Slovenije, Policija pa ima uvedeno dežurstvo po peti uri popoldne. Če smo vse te ukinitve še nekako »požrli«, ukinitve nujne medicinske pomoči v obliki, kot jo poznamo, nikakor ne moremo in ne bomo.

Tukaj gre za življenja in nujna medicinska pomoč je vitalnega pomena za vsako občanko in občana občin Kamnik in Komenda, saj se lahko vsak izmed nas v vsakem trenutku znajde pred mejo, ki nas loči od življenja in smrti.

Morebitne trajne posledice ali celo smrt bodo neizbrisni madež na življenjih članov delovne skupine, ki pripravljajo ta dokument.

Zato Vas spodaj podpisani, ki zastopamo 37.000 občank in občanov (zlasti ranljive skupine, ki nimajo denarja, da bi ležali po zasebnih bolnišnicah), pozivamo, da dobro premislite ali boste prestopili to mejo, kateri ste se nevarno približali, ali boste končno upoštevali tiste, ki so vas izvolili na mesta, kjer ste.

S pametnim pogovorom in upoštevanjem argumentov najšibkejših udeležencev naše družbe je rešljivo marsikaj.

Upamo, da boste naše pisanje vzeli resno, z zavedanjem, da smo se dolžni boriti za vsako občanko in vsakega občana posebej, ne glede na to, ali je reven ali bogat, star ali mlad, predvsem pa je lahko življenjsko ogrožen.

Z upanjem na možnost razmisleka Vas lepo pozdravljamo.

Župan Občine Kamnik Marjan Šarec
Župan Občine Komenda Stanislav Poglajen
Direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Sašo Rebolj, dr. med.         

Pismo ministrici si lahko ogledate TUKAJ.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve