Naslovnica / NOVICE / Odprtje dela ceste Špitalič – Okrog

Odprtje dela ceste Špitalič – Okrog

V sklopu zadnjega tedna prireditev ob prazniku Občine Kamnik je bil namenu predan tudi asfaltirani del ceste Špitalič – Okrog.

Izvajalec del Euronep ekologija družba za saniranje okolja, d.o.o. je v oktobru 2015 asfaltiral 350 metrov dolg odsek kategorizirane občinske ceste Špitalič – Okrog pri Motniku, in sicer od naselja Okrog proti Špitaliču. Ob strmem delu ceste, od Okroga navzdol, je bilo izvedeno tudi odvodnjavanje ceste v kamnito betonski kanal. S tem posegom je bil rešen pereč problem razkopavanja in odnašanja makadamskega cestišča ob vsakem večjem nalivu. Tudi oblaki prahu, ki so se v sušnih obdobjih valili po okoliških travnikih in naselju, so s tem posegom odpravljeni. Občina Kamnik je financirala izgradnjo 80 metrov odvodnega kanala (15.500 evrov) in izgradnjo celovitega ustroja cestišča v dolžini 190 metrov (36.000 evrov). Preostalih 160 metrov so financirali krajani sami.

cesta spitalic okrog 2

Sončen dan je na simbolično odprtje dela ceste privabil številne krajanke in krajane, ki so na začetku prisluhnili besedam Igorja Zajca, ki je poskrbel za današnjo prireditev: »Kot pravi pregovor »Z dobro voljo začni delo, pa bo uspeh imelo.« Uspeh je tu pred nami. Spet je bilo slišati zakaj se urejuje ta cesta, da so drugje bolj nujne obnove. Vendar mislil, da lahko vsakemu mirno pogledamo v oči, tudi župan in njegova koalicija lahko brez slabe vesti utemeljita svojo odločitev. Mislim, da smo primer dobre prakse in prav je da se ve, da smo za tokratno ureditev in ureditev ceste v letu 2012 prispevali 37.000 evrov, kar ni zanemarljiva številka. Cesta je v preteklosti že služila kot obvozna cesta, saj se je že zgodilo, da je bil prelaz Kozjak zaprt in lahko, da bo še kdaj speljan obvoz tu skozi. Cesta služi gasilcem kot intervencijska pot, saj smo imeli v vasi žal že dva požara, v sušnih letih pa je bila potreba po dostavi vode v planino za pašno živino, vendar jim je zadnji klanec predstavljal kar nekaj težav. S to ureditvijo naj bi bilo tudi to rešeno. Pogrešam krajevni samoprispevek, da bilo kaj denarja v našem kraju. Na podeželju je potreben lasten prispevek, če hočemo da se oziroma, da se bo kaj uredilo na bolje. Tega se je treba zavedati. Vedno sem si in si želim, da bi živel v urejenem kraju, kjer so doma dobri in pridni ljudje in to upam, da se uresničuje. Vsem, ki boste uporabljali to cesto pa želim varno in prijetno vožnjo. Še enkrat vsem in vsakemu posebej, hvala.«

Čestitkam ob novi pridobitvi se je pridružil tudi predsednik Krajevne skupnosti Špitalič Marko Drolc in v svojem govoru izpostavil predvsem povezanost krajank in krajanov.

cesta spitalic okrog 1

Preden je župnik mag. Miran Kelvišar cesto blagoslovil, je zbrane nagovoril še župan Marjan Šarec in dodal:

»Današnje odprtje je pomembno za vsakega izmed vas. In vsi smo najbolj veseli, ko stvar od besed preide k dejanjem in je na koncu tudi dejansko narejena, kot ta del ceste danes. S skupnimi močmi se da narediti veliko, sploh če ljudje izrazijo željo po tem, da projekte sofinancirajo. In vaša krajevna skupnost je res naklonjena temu, da se s skupnimi močmi lahko spremeni veliko. Kdor misli, da je denarja na pretek in se nič ne varčuje, bo lahko v živo videl, da temu ni tako. Drage krajanke in krajani, iskreno se vam zahvaljujem za vaš prispevek. Ceste ne samo, da nas pripeljejo iz ene konca na drugega, ampak nas predvsem povezujejo med seboj. In lepo je slišati, da znate sodelovati, da znate pristopiti k zadevi in zato verjamem, da bomo še kakšno stvar naredili skupaj. Hvala občinski upravi, vsem, ki so sodelovali pri projektu in seveda hvala izvajalcu. Naj bo ta cesta predvsem varna, naj vam služi brez prometnih nesreč.«

 

V kulturnem programu so nastopili člani folklornega društva Lukovica z harmonikarjem Ivanom Drolcem, po uradnem delu pa je krajanke in krajani zabaval Ansambel ŠUS.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve