Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Odprtje pivovarne Maister

Odprtje pivovarne Maister

Včeraj popoldan je bila pod Malim gradom, v enem izmed objektov kompleksa nekdanjega Alprema, odprta nova kamniška pivovarna Maister.

Piva pivovarne Maister so na trgu sicer že kar nekaj časa, z odprtjem nove pivovarne, pa so se v veliki meri izpolnile sanje pivovarja Janeza Skoka iz Suhadol, ki je od skromnih začetnih pivovarskih poskusov v domači garaži, v zadnjih letih deloval kot tako imenovani gostujoči oz. »gipsy« pivovar.

Kot je povedal Janez Skok, je bilo v opremo nove pivovarne, v kateri je moč mesečno zvariti kakih 16.000 litrov različnih vrst piva, vloženega slabega pol milijona evrov. Investicija je bila realizirana ob pomoči njegove družine, vse skupaj pa naj bi predstavljalo zgolj začetek, saj v prihodnosti načrtujejo še odprtje manjše pivnice oz. degustirnice in prodajalne piv, proizvodnjo pa nameravajo povečati najprej še s postavitvijo štirih dodatnih 2000-litrskih fermentorjev, nato pa še s tremi ali štirimi še večjimi, kar bi omogočilo, da bi v pivovarni proizvedli vsaj 40.000 litrov piva mesečno.

 

Trenutno sta v pivovarni Maister, ki se nahaja dobrih 100 metrov od rojstne hiše Rudolfa Maistra po kateri se imenuje, dva redno zaposlena, ki jima pomaga še par študentov, pivovarna pa naj bi kasneje, ko bo odprta tudi pivnica, ponudila še več rednih delovnih mest.

 

Z odprtjem nove, ob pivovarnah Mali grad, Meninc in Lampelj, že četrte kamniške pivovarne, se poraja občutek, da Kamnik počasi postaja prava (mikro)pivovarska (mikro)prestolnica in kaj lahko se zgodi, da bo Kamnik čez nekaj let, razen po kislih kumaricah, gorčici ter ključavnicah, postal prepoznaven po odličnih kamniških pivih.