Naslovnica / NOVICE / Odprtje prenovljene Podružnične šole Zgornji Tuhinj

Odprtje prenovljene Podružnične šole Zgornji Tuhinj

Učenci in učiteljice Podružnične šole Zgornji Tuhinj so včeraj pripravili prijetno prireditev, s katero smo uradno odprli prenovljene prostore Podružnične šol Zgornji Tuhinj. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj s poslancem Državnega zbora mag. Matejem Toninom, občinskimi svetnicami in svetniki ter ravnateljico Osnovne šole Šmartno v Tuhinju mag. Darjo Kraševec, vodjo Podružnične šole Zgornji Tuhinj Ivico Bajde in nekdanjo ravnateljico Osnovne šole Šmartno v Tuhinju Jožico Hribar.

Na Podružnični šoli Zgornji Tuhinj smo v letu 2018 pristopili k zahtevni investiciji nadzidave in preureditve prostorov. Šola je bogatejša za novo strešno kritino, dve učilnici in dva kabineta v mansardi, povečano in preurejeno telovadnico, preurejeno kuhinjo, sanitarije v pritličju in nove garderobne omarice. V prvem nadstropju so zamenjana vratna krila in podi v učilnicah.

Obnovljene so bile tudi zunanje stopnice, ki so bile dotrajane in nevarne za uporabo, ter na prenovljeno zunanje igrišče. Zaradi neugodnih vremenskih razmer je med samo investicijo prišlo do vdora vode v objekt, zaradi česar smo na stroške izvajalca naročili izdelavo izvedenskega poročila. Škodo, ki je nastala, je saniral izvajalec v celoti na svoje stroške. Celotna vrednost investicije je znašala 514.484,75 evrov, od tega je država prispevala 166.562 evrov.

Da šola diha, živi in se razvija skrbijo učiteljice skupaj z vodjo Podružnične šole Zgornji Tuhinj Ivico Bajde, ki je ob odprtju sprva pozdravila zbrane z naslednjimi besedami: »Učenci in učiteljice Podružnične šole Zg. Tuhinj smo se v preteklem šolskem letu pridružili učencem in sodelavcem na matični šoli, ki so nas sprejeli s širokom srcem. Naučili smo se sobivanja in dejstva, da je včasih za dosego ciljev potrebno potrpeti. Skozi leto smo se z veseljem vključevali v načrtovanje in dajali predloge glede ureditve prostorov. Med največje  pridobitve štejejo jedilnica, telovadnica, učilnici v zgornjem nadstropju in ureditev garderobnih omaric. Hvaležni smo, da nam je Občina prisluhnila in zagotovila novo kritino ter omogočila veliko nepredvidenih popravil, ki so se ob prenovi pokazale pri naši stari dami. Seveda so temu botrovale še vremenske neprilike. A konec dober, vse dobro…

2. september je bil dan vselitve v prenovljeno šolo, dan pričakovanj, trenutkov, ki bodo za vedno ostala zapisana v naših srcih. Da je do tega prišlo, izrekam zahvalo vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da imamo danes tako lepo prenovljeno šolo. Zahvaljujem se Občini Kamnik, ki je izvedla celotno investicijo, prav tako tudi  vodstvu šole, ki si je za prenovo ves čas prizadevalo« in zaključila:»Draga šola, čas tvoje prenove je bil čas sprememb – prejšnji in novi župan, prejšnja in nova ravnateljica, prejšnji in novi hišnik… Želim ti, da trdno posedaš na hribu, ponosno zreš v nove dni z učiteljicami, učenkami in učenci, ki skrbijo zate z veliko mero spoštovanja in radi zahajajo v hram učenosti, kjer bodo dajali in pridobili veliko znanja.«

Veliko truda in časa je v mozaik prenove vtkala ravnateljica Osnovne šole Šmartno v Tuhinjumag. Darja Krašovec, ki je ob tej priložnosti dejala: »Občina Kamnik in delavci šole si prizadevamo za ohranjanje podružničnih šol ter zagotavljanje enakovrednih materialnih pogojev, saj se zavedamo posebnega pomena podružničnih v sistemu osnovnošolskega izobraževanja,« nato pa govor nadaljevala o tem, kako pomembne so podružnične šole v majhnih krajih: »Prav majhnost šole daje občutek domačnosti, zaupanja, varnosti in prijateljstva med mlajšimi in starejšimi učenci. Vpetost v okolje in povezanost med učenci, učitelji, starši in krajani predstavljata ključni prednosti podružničnih šol v primerjavi z večjimi šolami. Včasih je veljalo prepričanje, da so podružnice »za časom« in, da ne delajo po konceptih sodobne šole, vendar tovrstna razmišljanja nikakor ne držijo, saj poteka nenehno strokovno sodelovanje in izmenjava izkušenj med učiteljicami na matični in podružničnih šolah. Zavedati pa se moramo, da je obstoj  podružnice  odvisen od števila učencev, od posluha lokalne skupnosti in interesa matične šole. Seveda pa so glavni dejavnik starši, ki odločajo o tem, kam bodo otroka vpisali v šolo. Naj se ob tej priložnosti tudi sama in v imenu vseh zaposlenih ter učencev zahvalim prav vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da ima naša »šola na hribu«, kot jo radi imenujemo, sedaj resnično  dobre pogoje za uspešno in kakovostno  vzgojno izobraževalno delo še za mnoge bodoče generacije. Še posebno pa se zahvaljujemo Občini Kamnik.«

 

Župan Matej Slapar pa je povedal: »Danes je za Krajevno skupnost Tuhinj velik dan. Dan, ko odpiramo prenovljeno Podružnično šolo Zgornji Tuhinj. Na Občini Kamnik se zavedamo, smo se zavedali in se bomo tudi v prihodnje zavedali, kako pomembne so podružnične šole za obstoj krajev ter razvoj podeželja. Brez te šole ta kraj ne bi bil tak, kot je. Iskrena hvala vsem, ki ste že v preteklosti poudarjali, kako pomembno je ohranjati to podružnično šolo, zato naj na tem mestu omenim mag. Mateja Tonina in nekdanjo ravnateljico Osnovne šole Šmartno v Tuhinju Jožico Hribar. Da se je ta velika investicija dejansko izvedla, velja zahvala tudi Oddelku za družbene dejavnosti Občine Kamnik in višji svetovalki za ohranjanje stavbne dediščine in izgradnjo objektov družbenih dejavnosti Uršuli Mihelčič Glavan, projektantki Niki Učakar in izvajalcema del. Poleg šole se je preplastilo tudi igrišče in mislim, da so sedaj pogoji za delo, tukaj v Tuhinju, resnično dobri. Prepričan sem, glede na današnji kulturni program, da se tudi učni procesi odvijajo na visokem nivoju. Iskrena hvala učiteljicam, ki vzgajajo naše rodove in bodo mladi vedeli ter izvedeli, da je človek, oborožen z znanjem, nepremagljiv.«

Otroci šole so nam pripravili bogat kulturni program, kjer so prepevali, deklamirali, igrali zabavno igrico in otroško razigrani poskrbeli za glasbene točke s harmoniko in petjem. Da je vse teklo kot po maslu, so poskrbele učiteljice pod vodstvom Vladke Bučevec.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve