Naslovnica / NOVICE / Odprtje prenovljenega kulturnega doma v Šmartnem

Odprtje prenovljenega kulturnega doma v Šmartnem

V petek, 7. oktobra 2022, so krajanke in krajni Šmartnega v Tuhinju uradno odprli vrata obnovljenega kulturnega doma. Dogodku je v imenu Občine Kamnik prisostvoval tudi župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Krajevne skupnosti Šmartno v Tuhinju Petrom Hočevarjem ter ostalimi gosti, predvsem pa krajankami in krajani, ki so prenovljen kulturni dom zapolnili do zadnjega kotička.

Krajevna skupnost Šmartno v Tuhinju se je 38 letih lotila prenove doma. V prvem letu prenove jim je uspelo prenoviti vhod, urediti klančino za dostop gibalno oviranih oseb, na novo tlakovati stopnišče in na zadnji strani urediti požarni izhod. Tako smo izpolnili par osnovnih zahtev, ki jih takšne zgradbe morajo izpolnjevati. V drugem letu so se lotili dvorane. Prenova je zajemala vse od tal do stropa, zraven pa še opremo, stole in drugo. Prenovili so tla, omete, stavbno pohištvo, oblogo odra, zavese, oblogo stropa, razsvetljavo, instalacije. Tretje leto so prišle na vrsto hodnik, garderoba in sanitarije. Po že utečenem sistemu smo se lotili del, mnogo nam je pomagala arhitektka Marta Vrankar. Tudi te prostore so prenovili od tal do stropa, z vso novo opremo. Letos so prenovili še sejno sobo in pisarno, tako je pritličje doma zdaj lepo in uporabno. Imajo dva prostora, tako da lahko poteka več dejavnosti na enkrat. Ogromno je bilo opravljenih prostovoljnih ur, Občina Kamnik pa je prenovi namenila 28.000 evrov, in sicer iz naslova sofinanciranj kulturnih domov.

Predsednik Krajevne skupnosti Šmartno v Tuhinju Peter Hočevar je ob odprtju dejal: »Kot je že Andreja povedala, ima naš dom že kar častitljivo zgodovino. Zgradba je stara že prek 130 let. Najprej je ta zgradba gostila številne generacije šolarjev. Potem pa je po nekaterih spremembah, dobila novo vsebino. Po temeljiti obnovi pred slabimi 40 leti je iz šole nastal kulturni dom. Gostil je mnoge gledališke predstave, pevske nastope, zbore krajanov, sestanke, predavanja. V njem so gostovale razne skupine s svojimi dejavnostmi. V njem so imele zborovanja politične stranke, pa nekatere predstavitve komercialnih dejavnosti in mnogo zabavnih dogodkov. Veliko generacij otrok je tukaj obdaril sveti Miklavž. V dvorani smo večkrat gostili čarodeja in podobno. Vsako leto so za en teden dom napolnili otroci iz oratorija.  Kot zanimivost – ko sem bil otrok, se spomnim, da se je gasilska veselica, ki se je dogajala na sedanjem parkirišču – po tem, ko je začelo deževati, nadaljevala tule notri…A leta so tekla, oprema doma je postajala vedno manj uporabna.

Malo jo je najedel zob časa, malo pa se je tudi spremenil način uporabe. Kar nekaj let nazaj smo začeli opažati, da dom ne živi več s skupnostjo. Dvorana se je uporabljala vedno manj. Ni bilo več takšnega zanimanja kot pred leti. Vzrokov je zagotovo več, a najpomembnejši je bil, da je bil videz že malo neprimeren za širšo uporabo. Tako je kar nekaj let tlela želja po prenovi. Bolj resno je načrte prenove začel delati svet KS-ja pod vodstvom Primoža Malija. Zagotovo bi začeli s prenovo, vendar so bile seveda ovira finance. Strošek takšne prenove je namreč zares velik, proračun krajevne skupnosti pa tega enostavno ne zmore. Potem pa se nam je ob vzpostavitvi obstoječega sveta KS, pridružil Mitja Zabavnik. Njegova zagnanost pa ni videla ovir. Obenem je njegova volja delovala nalezljivo in dela so se začela. Že takoj na začetku mandata mu je uspelo za projekt navdušiti tudi gospoda župana, tako sta krajevna skupnost z nekaj entuziasti, zraven pa Občina s finančno pomočjo začeli tale uspešen projekt. Seveda upamo, da bo dom živel, da se bodo v njem vrstile tudi dejavnosti, ki se do sedaj niso.«

Predstavil je opravljena dela in nadaljeval z naslednjimi besedami: »Nekatere dejavnosti so se že začele na novo, nekatere pa vrnile. V domu smo že videli oratorijski živ žav, trenutno v njem vadijo pevci Mavrice, v mali sobi pod vodstvom glasbenika Janija potekajo učne urice za kitariste in kitaristke. Redno se v domu družijo upokojenke in upokojenci. Vsake tri tedne dom napolnijo člani kroga za življenjsko pomoč Bruna Groeninga. Nekateri pa v domu gostijo občasno, na primer: vodovodni odbor, pa kmečke žene in nekatera predavanja. Seveda se veselimo, kadarkoli oder zavzamejo članice in člani KUD Ivan Cankar. Na tem odru so že dolga desetletja skrbeli za gledališke predstave. Kot bomo videli še danes, znajo talente še vedno uporabljati za skupnost. Naj na odru vadijo in igrajo še mnoga leta. Vsekakor so v šoli dobrodošli učenci, pa tudi vsi krajani, ob različnih priložnostih. Sami lahko vidite, da je prostor primeren, in če potrebujete prostor za sestanke, predavanja, ali pa aerobiko ali jogo – dobrodošli! Kljub temu, da imamo odprtje, se nekatere zamisli še porajajo – pred nekaj dnevi sem opazil, da nimamo primernega ozvočenja. Pa če naš dom pogledam z zunanje strani, bi tudi še našel kakšno pomanjkljivost. Lahko rečemo, da čisto vsega nismo zmogli zaradi časovnih in finančnih omejitev. Lepše pa se sliši, če rečemo, da smo nekaj priložnosti za delo pustili še našim naslednikom.« Ob uradnem odprtju se je predsednik zahvalil vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli k temu, da ima Krajevna skupnost Šmartno v Tuhinju prenovljen in sodoben kulturni dom. Zahvale si lahko ogledate TUKAJ.

Župan Matej Slapar pa je ob novi pridobitvi iskreno čestital vsem krajankam in krajanom ter povedal: »Gre za veliko in lepo pridobitev Krajevne skupnosti Šmartno v Tuhinju. Ta investicija je bila ena izmed prioritet te krajevne skupnosti. Ko smo bili pred tremi leti na sestanku, ste rekli, mi si želimo obnoviti dom, popraviti nekaj cest in optiko. Večino teh zahtev je bilo v teh parih letih narejeno, zato gre ena velika zahvala Svetu krajevne skupnosti oziroma gradbenemu odboru, ki ste dejansko naredili ogromno in vsak dan, ko je potekala obnova, pomagal pri tem velikem projektu. Občina je dala majhen delež zraven, ta sistem pa smo ubrali tudi v ostalih krajevnih skupnostih. Tako kot vi, smo pomagali obnavljati, veliko pa ste opravili sami s prostovoljnim delom, delom lokalnih izvajalcev in prišli do cilja, da imate nov, moderen objekt, ki bo služil temu, da se boste oziroma bomo družili in se srečevali. Da se boste kulturno udejstvovali in tudi športno. Tudi v Srednji vasi počasi obnavljamo dom po tem, ko smo ga odkupili, ravno tako smo prenovili Dom na Vegradu in pomagamo pri obnovi Doma krajanov Godič. Počasi bodo kulturni domovi po vaseh dobili lepše, boljše podobe in bodo lahko služili tistemu, za kar so bili zgrajeni. Hvaležen sem vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki so ta dom pomagali obnavljati ter verjamem, da bomo našli še kakšne izzive za naprej. Hvala predsedniku ter gradbenemu odboru in čim večkrat pridite v ta dom. Naj bo v njem čim več druženja in kulture.«

Blagoslov novega kulturnega doma je opravil župnik Edi Strouhal. Za kulturni program so poskrbele učenke in učenci Osnovne šole Šmartno v Tuhinju v sodelovanju z Glasbeno šolo Kamnik ter Mešani pevski zbor Mavricapod vodstvom Karla Leskovca.. Na kitari in s petjem so nas pod vodstvom mentorja Janija navdušile Tjaša, Lana, Klara in Manca, s krajšim skečem pa so nas zabavali člani KUD Ivan Cankar. Za preplet misli in besed je poskrbela Andreja Kadunc.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve