Naslovnica / KULTURA / Odprtje razstave izdelkov učencev OŠ Vranja Peč v Budnarjevi hiši

Odprtje razstave izdelkov učencev OŠ Vranja Peč v Budnarjevi hiši

December je mesec, ko zaključujemo leto z dogodki, ki ne smejo iti mimo nas, ne da bi jim posvetili svojo pozornost. Ker je za otroke vsak dan pomemben in če ga z njimi ustvarjalno preživimo, je prav, da  njihovo ustvarjalnost tudi pokažemo in se ob tem z njimi veselimo.

Zato smo se odločili, da se letošnjemu  decembrskemu blišču, ki so ga polna slovenska mesta, pridružimo tudi učenci iz vranjepeške šole na poseben način. Ne bomo postavili mogočne smreke. Te naj rastejo v gozdu. Ne bomo prižgali tisoč luči. Dovolj imamo svetlobe, kadar smo srečni. Želimo le pokazati, da znamo s svojimi rokami ustvariti marsikaj lepega in zanimivega.

pos-vranja-pec-razstava-2

18. decembra 2016 smo se ob 18. uri zbrali v Budnarjevi hiši, ki ima v teh krajih posebno vlogo. Povezuje nas s preteklostjo, s svojimi bogatimi zgodbami, ki jih radi v njej oživljamo in tako ohranjamo spomin na naše prednike in njihovo dediščino. Še več. Budnarjeva hiša nas vabi k sodelovanju s Turističnim društvom Kamn’k, ki so nam omogočili postavitev razstave. Poseben pomen je imel ta dogodek za krajane, katerih otroci prihajajo v podružnično šolo na Vranji Peči. Vezi med šolo in vaščani se ob takih srečanjih utrjujejo in kulturno ter družabno osvežijo pristne medčloveške odnose.

 

Otroška ustvarjalnost nima meja. Samo odkriti jo je treba in ji dati možnost, da se razvije. Vse, kar so učenci, med katerimi je največ prvošolčkov, pripravili za razstavo, je izdelano z veseljem in navdušenjem. Učenci so komaj čakali, da bodo obiskovalci lahko občudovali njihove mojstrovine. Res pa je, da je za tako delo potrebna pomoč. Brez nje in brez prizadevnosti študentke umetnostne zgodovine Eveline Štefin ne bi bilo teh izdelkov, vsaj takih ne. Ker se bo v svojem poklicu ukvarjala z umetnostjo, jo želi približati tudi najmlajšim, da bodo v njej znali najti lepoto, ki življenje bogati in plemeniti.

In ne nazadnje: kaj je lepšega od lepe pesmi s katero so naše druženje popestrili pevci iz zbora Cantemus pod vodstvom Alenke Podpečan. Kljub stiski s časom so ustregli našemu vabilu in nas razveselil s svojim nastopom.

Maja J. Štefin,
vodja podružnice Vranja Peč