Naslovnica / KULTURA / Odprtje razstave “Pred tridesetimi leti”

Odprtje razstave “Pred tridesetimi leti”

V prostorih Občine Kamnik je na ogled razstava literarnih in likovnih del na temo Pred tridesetimi leti. Gre za dela učenk in učencev osnovnih šol devetega nagradnega razpisa veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda.

Razstavo je odprl župan Matej Slapar, dogodku pa so prisostvovali predsednik Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik in predsednik Društva general Maister Kamnik Joško Berlec ter ostali predsedniki in predstavniki koordinacijskega odbora skupaj s sodelujočimi učenci in mentorji ter predstavniki komisije nagradnega natečaja.

Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij, ki združuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik, Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik – Komenda in Društvo general Maister Kamnik, je skupaj z Društvom Dogodek Kamnik pripravilo razstavo likovnih ter literarnih del učenk in učencev druge in tretje triade kamniških osnovnih šol, ki so sodelovali na devetem nagradnem razpisu koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij.

Predstavljajo se učenke in učenci Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, Osnovne šole Toma Brejca, Osnovne šole Marije Vere, Osnovne šole Stranje in Osnovne šole Šmartno v Tuhinju.

Komisija, v sestavi dr. Marjeta Humar, Ivanka Učakar, Marjan Novak in Robert Uranič, je v ocenjevanje za likovno področje prejela 18 prispevkov, za literarno pa 11 prispevkov.

Najboljši literarni deli sta napisala Iza Šenica (Osnovna šola Toma Brejca, mentor Franci Mestek ) in Rok Grudnik (Osnovna šola Toma Brejca, mentorica Nika Ftičar Kotnik). Najboljša likovna dela pa sta izdelala Ajda Muhvič (Osnovna šola Marije Vere, mentorica Irena Zagožen) in Manca Plahutnik (Osnovna šola Stranje, mentorica Brigita Ozimek Kumek).

Letošnji predsednik Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik in predsednik Društva general Maister Kamnik Joško Berlec je ob odprtju dejal, da je bil odziv na razpis dober in, da so poleg otrok ustvarjalci razstave tudi mentorji. Slednji namreč pomembnovplivajo na to, da učenci razmišljajo široko in ne le o sami temi, ki je razpisana, torej, da razmišljajo o pomenu domoljubja in o tem, kako mir ni tako samoumeven. Na letošnji natečaj so po njegovih besedah prispela kvalitetna dela in mladi zelo dobro razmišljajo o samostojni Republiki Sloveniji. Dejal je še, da je pomembno razmišljati o vseh dogodkih, ki so nas pripeljali do samostojnosti, koordinacijski odbor pa je tisti člen, ki povezuje in ozavešča o tem z različnimi aktivnostmi. Povedal je še, da se že pripravlja nov razpis in izrazil željo, da bi se nanj prijavilo čim več učenk in učencev.

 

Župan Matej Slapar pa je razstavo pospremil z mislijo na to, da je domovina ena sama in jo moramo spoštovati ter biti hvaležni za to, da živimo v miru. Poudaril je, da Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik igra pomembno funkcijo pri krepitvi domoljubne zavesti, saj mlade že deveto leto zapored spodbuja k razmišljanju o pomembnih premikih, zgodovinskih dejstvih in pomembnih osebnostih polpretekle zgodovine slovenskega naroda. Zahvalil se je še, da vključeni v razpis in sodelujoči na njem tudi s takšnimi dejanji ohranjajo ljubezen do domovine in do slovenskega naroda.

 

Za kulturno popestritev dogodka so poskrbeli pevci kvarteta Krt, preplet misli je pripadal Petru Romšaku.

 

Razstava bo na ogled v prostorih Občine Kamnik do predvidoma sredine meseca aprila, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve