Naslovnica / NOVICE / Odprtje Večgeneracijskega centra Kamnik

Odprtje Večgeneracijskega centra Kamnik

Danes je, pod okriljem Zavoda Oreli, v kamniškem KIKštarterju potekalo slavnostno odprtje Večgeneracijskega centra Ljubljana – VGC Kamnik.

Večgeneracijski center Kamnik je prostor, ki je namenjen vsem generacijam, kulturam in osebam z različnim statusom ter je posledično usmerjen v zadovoljevanje raznovrstnih potreb, saj ima v njem vsakdo možnost za opolnomočenje, razvoj, osebnostno rast in aktivno sodelovanje, kot pravijo v Zavodu Oreli, pa želijo s projektom povečati socialno vključenost ter preprečiti stagnacijo z vsemi negativnimi posledicami ranljivih skupin.

VGC Kamnikm, ki sicer deluje že od januarja 2017, so uradno odprli župan Marjan Šarec, vodja projekta vodilnega partnerja Zavoda Cene Štupar, Nina Živkovič in direktorica Zavoda Oreli Martina Ozimek.

 

Projekt Večgeneracijski center Ljubljana, v okviru katerega deluje tudi GVC Kamnik, financirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad, podpirajo pa ga tudi Mestna občina Ljubljana ter občine Kamnik, Vrhnika, Grosuplje in Ivančna Gorica.

Poleg glavnega nosilca projekta Javnega zavoda Cene Štupar – Centra za izobraževanje Ljubljana so projektu pridružene še tri partnerske organizacije, in sicer Zavod Oreli iz Kamnika, Dom starejših občanov iz Grosuplja ter Cankarjeva knjižnica iz Vrhnike, tako da so različne organizirane aktivnosti, možnost druženja, informiranja in svetovanja na voljo vsem udeležencem na štirih lokacijah osrednjeslovenske regije.

Udeležencem so v Kamniku na voljo sledeče aktivnosti:

Za starejše : 

1. Skupina za samopomoč – klub svojcev nepokretnih starejših;

2. Skupina za samopomoč – zdrav življenjski slog;

3. Skupina za socialno participacijo in ohranjanje kulturne dediščine – Predice;

4. IKT – računalniško opismenjevanje (za računalnike in telefone);

Za brezposelne: 

5. Izobraževanje za idejni poslovni načrt;

6. Izobraževanje za spletne tehnologije;

Za mlade: Organizacija dogodkov in reševanje problemov mladih skozi igranje vlog:

7. Kotlovnica 1 – Mala impro šola –  MIŠ

8. Kotlovnica 2 – Impro-igre

Vse ostale aktivnosti pa udeleženci lahko koristijo brezplačno tudi na drugih lokacijah delovanja VGC Ljubljana.

Odprtje Večgeneracijskega centra Kamnik je povezovala Zvezdana Mlakar, z glasbo sta ga popestrila Tomaž in Ana Plahutnik, prisotni pa so po ogledu filma o delu Zavoda Oreli, lahko prisluhnili še zanimivemu pogovoru z Lujem Šproharjem.