Naslovnica / KULTURA / Odsevi preteklosti 2016 – s starimi postopki do novih fotografij

Odsevi preteklosti 2016 – s starimi postopki do novih fotografij

V avli Doma kulture Kamnik je bila sinoči odprta prva letošnja razstava članov Foto kluba Kamnik – Odsev preteklosti, ki so jo, s fotografijami izdelanimi v tehniki cianografije, ponovno posvetili oživljanju in predstavitvi starih, skorajda pozabljenih fotografskih postopkov.

Cianotipijo je davnega leta 1842 predstavil angleški matematik, znanstvenik in astronom John Herchel, vendar se fotografski postopek, spričo svojih značilno modrih odtenkov, z iznajdbo drugih fotografskih postopkov med fotografi ni obdržal prav dolgo, razen pri kopiranju načrtov in diagramov, kjer je v uporabi še danes, zaradi česar se je v angleško govorečem svetu uveljavil pojem »blue prints«, kar je splošen izraz za načrte.

cianotipija 7

V področje fotografije je cianotipijo prenesla botaničarka Anna Atkins, ki je postopek z direktnim prenosom motivov na papir, uporabila za ilustriranje svoje knjige o praprotih in algah, kar jo je v zgodovino zapisalo kot prvo žensko fotografinjo.

cianotipija 1

Izdelavo fotografij s pomočjo starih in že skorajda pozabljenih fotografskih tehnik, ki se je že dlje časa lotevajo tudi člani Foto kluba Kamnik, v časih digitalne fotografije, ki omogoča snemanje in izdelavo (bolj ali manj) kvalitetnih fotografij tudi popolnim fotografskim analfabetom, bi sicer lahko primerjali z oranjem z uporabo rala, ampak kamniški fotografi se s tem, spomnimo se samo njihove razstave fotografij narejenih s camero obscuro, vračajo k samim izvorom fotografije in osvajajo prvobitna fotografska znanja. Ne gre namreč pozabiti, da je iskanje primernega motiva zgolj manjši del celotnega fotografskega procesa, medtem ko je pot do nastanka fotografije, ki na koncu konča uokvirjena na kaki steni, ob uporabi starih postopkov, še dolga in zahtevna ter včasih tudi precej negotova, predvsem pa zahteva veliko truda, znanja in nenazadnje tudi potrpljenja. Zato sta zavzetost in trud članov kamniškega Foto kluba Kamnik, ki se vsako leto spopadejo z izzivom druge starodavne fotografske tehnike, še toliko bolj vreden občudovanja.

cianotipija 9

 

Z izzivom cianotipije so se uspešno spopadli štirje kamniški fotografi, in sicer: Jana Nakrst Dragaš, Aleš Senožetnik, ki je ob odprtju raztave, kot predsednik Foto kluba Kamnik, povedal tudi nekaj besed,  Blaž Janežič in Dušan Letnar, ki so svoje modrikaste fotografije sinoči razstavili v avli Doma kulture Kamnik, kjer si jih lahko ogledate do 13. aprila 2016, v času, ko je Dom kulture odprt.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve