Naslovnica / Črna kronika / Ognjena budnica v Mengšu
Foto: PGD Mengeš

Ognjena budnica v Mengšu

Mengeš, 2. 3. 2016 – Zaradi požara, ki je včeraj v zgodnjih jutranjih urah izbruhnil v spodnjih prostorih stanovanjskega bloka na Kolodvorski ulici v Mengšu, so morali gasilci, tudi s pomočjo lestev in gasilske avto-lestve, evakuirati 55 stanovalcev, od katerih jih je 10, zaradi vdihavanja gostega sajastega dima, potrebovalo tudi zdravniško pomoč. Vse skupaj se je, predvsem zaradi hitrega in učinkovitega posredovanja prostovoljnih gasilcev iz treh občin, končalo brez večjih posledic in morebitnih žrtev.

pozar menges 6

Do požara, ki izbruhnil v pritličju stanovanjskega bloka na Kolodvorski ulici v Mengšu, je prišlo okrog pol pete ure zjutraj, ko se je na tamkajšnjem hodniku vnel motor oz. skuter, ob katerem so se nahajali tudi otroški vozički in še nekaj drugih predmetov, ki jih stanovalci blokov, zaradi pomanjkanja prostora v stanovanjih, pogosto shranjujejo kar na hodnikih.

Ostanki pogorelega motorja in vozička. Foto:

Ostanki pogorelega motorja in vozička. Foto: PGD Mengeš

Po ugotovitvah policistov naj bi požar ne bil posledica kaznivega dejanja, dasiravno se med nekaterimi stanovalci pojavlja precej ugibanj, saj dvomijo, da bi se mogel motor, ki je bil shranjen na hodniku in ga lastnik že dlje časa ni uporabljal, vžgati kar sam od sebe.

Ne ogenj, nevaren je bil dim

pozar menges 5

Poveljnik GZ Mengeš Andrej Bizjak

Bo besedah vodje intervencije in poveljnika Gasilske zveze Mengeš Andreja Bizjaka, požar sam po sebi ni bil posej velik in obsežen, saj so gasilci uspeli ukrotiti in pogasiti že z okoli 50 litri vode. Precej večjo težavo in nevarnost za stanovalce je povzročal gost, sajast in toksičen dim, ki se je sprostil pri požaru, oziroma kot je dejal poveljnik Andrej Bizjak: »Celotno stopnišče in hodniki so bili povsem zadimljeni, saj gre za blok stare gradnje, ki nima vgrajenega nobenega avtomatskega odzračevanja, niti namenskih odprtin, ki bi služile tlačnemu prezračevanju.«

Spričo gostega in strupenega dima je bilo potrebno vse stanovalce omenjenega bloka evakuirati, kar so gasilci deloma izvedli tudi s pomočjo specialne gasilske avto-lestve ter navadnih lestev, večino stanovalcev, med katerimi je bilo tudi kar nekaj otrok in tudi hišnih ljubljenčkov, pa so, ko je bil ogenj že pogašen, po stopnišču pospremili do izhoda, nato pa jih, dodobra prekajene in sajaste, prepeljali v zavetje bližnjega mengeškega gasilskega doma.

pozar menges 4

Reševanje s pomočjo avto-lestve. Foto: PGD Kamnik

Vdoru gostega in strupenega dima so bili še posebej izpostavljeni prebivalci stanovanj v nižjih nadstropjih bloka ter tisti, ki so v trenutni zmedi zapustili stanovanja in se znašli na sajastem in zakajenem hodniku, zato so, zaradi vdihavanja strupenega dima, reševalci NMP Domžale in Kamnik preventivno pregledali 25 oseb, 10 pa so oskrbeli s kisikom in jih prepeljali na nadaljnje opazovanje oz. zdravljenje v UKC Ljubljana. K sreči v samem požaru nihče izmed stanovalcev ali gasilcev ni bil fizično poškodovan.

Na ogenj je stanovalce opozorilo pokanje

Da v bloku gori je prvi zaznal eden stanovalcev v zgornjem nadstropju, ki je bil v tistem času že pokonci, ko pa je odprl vrata, da bi preveril kaj se dogaja, pa ga je že zavil dim, zato je nemudoma poklical gasilce.

Zdenko Klemen se je z ženo in psoma pred dimom zatekel na balkon.

Zdenko Klemen se je z ženo in psoma pred dimom zatekel na balkon.

Kot je povedal Zdenko Klemen, eden izmed evakuiranih stanovalcev, je tudi sam, ko je bil še v postelji, slišal pokanje, ki pa mu sprva ni posvečal kake posebne pozornosti, saj je mislil, da znova kdo ropota z vhodnimi vrati, oz. kot je dejal: »Ko sem vstal, sem v predsobi zaznal dim, zato sem, da bi videl kaj se dogaja, odprl vrata na hodnik, nakar je v stanovanje butnil gost sajast dim. Takoj zatem sem zbudil ženo, ki je v trenutni zmedenosti še enkrat odprla vrata hodnika, nato pa sva šla, skupaj s psoma in dihurjem na balkon.

K sreči so bili gasilci takrat že v akciji in so požar že pogasili, kmalu zatem pa so potrkali tudi na naša vrata in nam rekli naj gremo z njimi, da nas bodo pospremili do izhoda iz bloka. Od tam, pa so nas prepeljali v gasilski dom.«

Evakuirani stanovalci so dobili zatočišče v mengeškem gasilskem domu.

Evakuirani stanovalci so dobili zatočišče v mengeškem gasilskem domu, kjer so jim gasilci postregli tudi s hrano in pijačo.

Stanovalci ne morejo prehvaliti gasilcev

V jutranji gasilski akciji, v kateri so z avto-lestvijo sodelovali tudi kamniški gasilci, je skupaj sodelovalo 61 gasilcev z enajstimi vozili iz treh gasilskih zvez občin Mengeš, Kamnik in Komenda oz. prostovoljnih gasilskih društev Mengeš, Topole, Loka pri Mengšu ter Kamnik in Moste pri Komendi, ki so v zgledno izpeljani intervenciji uspeli hitro in uspešno pogasiti ogenj in evakuirati vse stanovalce, ki so jim začasno zatočišče nato ponudili v gasilskem domu.

Vilma Štritof: »Gasilcem se res od srca zahvaljujemo in smo prijetno presenečeni, ganjeni… Resnično nimam besed.«

Vilma Štritof: »Gasilcem se res od srca zahvaljujemo in smo prijetno presenečeni, ganjeni… Resnično nimam besed.«

Stanovalka Vilma Štritof, kar ni in ni mogla prehvaliti gasilcev, policistov, reševalcev in vseh, ki so sodelovali pri njihovem reševanju: »Gasilci so nas najprej evakuirali z zadimljenega bloka, nato pa so nas odpeljali do gasilskega doma, kjer so nas namestili na toplem in nam postregli tudi s hrano in pijačo. To je v tem trenutku, ko še ne vemo kako je z našimi domovi oz. našim blokom ogromno pomeni. Gasilci so krepko presegli svoje naloge in pokazali obilo dobre volje, prišel pa nas je pogledat tudi župan, zato smo zelo hvaležni tudi njemu. Skratka, smo kar ganjeni, da občutimo takšno solidarnost in to v tistem trenutku, ko jo najbolj potrebujemo.

»Tudi policija je z nami lepo komunicirala. Dali so nam zelo jasna navodila, pohvala in zahvala pa gre tudi reševalcem, kajti nekateri prebivalci bloka so se dima pošteno nadihali. Nekaj oseb so morali predihati, med njimi je bilo tudi nekaj otrok. Cela družina je šla na kisik.« je dejala še nekoliko pretresena Vilma Štritof ter s hvaležnim glasom dodala: »Gasilcem se res od srca zahvaljujemo in smo prijetno presenečeni, ganjeni… Resnično nimam besed.«

Njenim besedam so, še vedno sajastih, ampak vseeno veselih in hvaležnih obrazov, da ni bilo hujšega, glasno pritrjevali tudi njeni sosedje, ki so v toplem gasilnem domu pili čaj in čakali, da se bodo lahko vrnili v svoja stanovanja. Dokler je trajala policijska preiskava so se prebivalci v svoja stanovanja namreč lahko vrnili zgolj po najnujnejše, denimo zdravila in dokumente, vse pa je najbolj skrbelo to, kaj jih čaka doma.

Kljub skrbem so bili stanovalci Kolodvorske 2, ki so jim gasilci začasno zatočišče nudili v gasilnem domu, so bili

Kljub skrbem so bili stanovalci Kolodvorske 2, ki so jim gasilci začasno zatočišče nudili v gasilnem domu, zadovoljni, da ni bilo hujšega, gasilcem pa so bili za vso pomoč in podporo neizmerno hvaležni.

Najbolj so prizadeta stanovanja v spodnjih nadstropjih, predvsem v pritličju, kjer sajasti hodniki bloka spominjajo na črno kuhinjo, dim in saje pa so dodobra napolnili tudi stanovanja povsem na vrhu bloka, tako da tamkajšnje stanovalce v prihodnjih dneh čaka nemalo dela in čiščenja, medtem ko se vonja po zažganem najbrž še lep čas ne bodo mogli znebiti.

Gasilci niso reševali zgolj ljudi, ampak tudi živali. Ena izmed njih je tudi psička Foxy.

Gasilci niso reševali zgolj ljudi, ampak tudi živali. Ena izmed njih je tudi psička Foxy.

Je pa stanovalce bloka pohvalil tudi vodja intervencije Andrej Bizjak, ki je dejal, da pri reševanju ni bilo zaznati kake pretirane panike, medtem ko so stanovalci, ki so prestali ognjeno jutranjo budnico, prišli do spoznanja, da bi se morali na tovrstne primere bolje pripraviti, predvsem pa narediti tudi kaj v smeri izboljšanja požarne zaščite in osveščanja vseh stanovalcev.