Naslovnica / Črna kronika / Onesnaženje reke Kamniške Bistrice in pogin rib

Onesnaženje reke Kamniške Bistrice in pogin rib

Policisti in pristojne službe intenzivno iščejo vzroke onesnaženja in onesnaževalca, ki je onesnažil reko Kamniško Bistrico ter s svojim ravnanjem povzročil pogin rib.

Včeraj popoldne, nekaj po 17. uri so občani med Spodnjimi Stranjami in Molkovo potjo v reki Kamniški Bistrici opazili onesnaženje z neznano snovjo bele barve.

Na območju onesnaženja reke so posredovali gasilci PGD Kamnik, ki so zavarovali in opazovali širše območje onesnaženja, na območju, kjer se nahaja tudi ribogojnica, pa opazili tudi poginule ribe.

 

so zato na več mestih vzeli preliminarne vzorce vode, izvedli hitre teste in pripravili delovišče za prihod enote Civilne zaščite Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) ter v nadaljevanju nudili razsvetljavo ribogojnice in tehnično pomoč delavcem ELME pri podrobni kemijski analizi odvzetih vzorcev.

Na vstopnih točkah struge so preventivno namestili tudi lovilna črevesa, gasilcem pa so se pri iskanju in raziskovanju vzrokov onesnaženja pridružili tudi policisti in predstavnik ribiške družine Bistrica Domžale, medtem ko je Regijski center za obveščanje o dogodku obvestil tudi inšpektorja za lovstvo in ribištvo, Inšpektorat RS za okolje in prosto in dežurno službo VPG Drava.

 

Tekom intervencije, ki je trajala okoli štiri ure, je sodelovalo šestnajst gasilcev s tremi vozili.

Po podatkih Policijske uprave Ljubljana so bili na območju Jeranovega in Mekinj v reki vidni madeži motno bele barve, zaradi česar je obstajal sum, da je prišlo do onesnaženja vode.

Zakaj in na kakšen način je, po navedbah PU Ljubljana, prišlo do onesnaženja vode zaenkrat še ni pojasnjeno, po prvih podatkih pa je bilo na območju, kjer se nahaja tudi ribogojnica, v reki najdenih okoli 50 poginulih rib, prav tako pa tudi prve analize, ki so jih opravili gasilci, niso pokazale večjih odstopanj.

O onesnaženju so bile obveščene tudi druge službe, ki so izvedle ukrepe s področja njihovih pristojnosti. Policisti so opravili ogled, odvzeti so bili vzorci vode, nadaljuje pa se zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja.

Kot je v telefonskem pogovoru povedala predstavnica priljubljene ribogojnice, dogodek pri njih k sreči ni povzročil kake posebne škode ter dejala, da so meritve v vodi pokazale zgolj nekoliko znižano raven kisika, k sreči pa ne tudi prisotnosti morebitnih nevarnih snovi.

Fotografije: PGD Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve