Naslovnica / NOVICE / Opozorilo: Planinska pot med slapom Orglice in prelazom Presedlaj je tudi uradno zaprta

Opozorilo: Planinska pot med slapom Orglice in prelazom Presedlaj je tudi uradno zaprta

Zaradi ogromega skalnega podora, ki se je včeraj zgodil v severozahodni steni Rzenika ter deloma zasul planinsko pot proti Presedljaju, je planinska pot med slapom Orglice in Presedljajem tudi uradno zaprta.

Že včeraj smo poročali o ogromnem skalnem podoru, ki se zgodil v severozahodni steni Rzenika oz. v tako imenovanem Ojstrem robu, s katerega se je odlomil in podrl zajeten kos stene, ki je deloma zasul tudi planinsko pot iz Orglic proti Presedlaju.

Pogled na skalni podor v steni Rzenika iz zraka. Foto: Robert Poličnik

Skalni podor so si ogledali tudi člani GRS Kamnik in markacisti PD Domžale, ki skrbijo za tamkajšnjo planinsko pot, po ogledu terena pa so se, zaradi zasute poti in še vedno prežeče nevarnosti odločili, da planinsko pot med Orglicami in Presedlajem zaprejo.

Krhko ostenje Rzenika se namreč še vedno kruši, glede na videno, pa obstaja velika verjetnost, da se utegne že v kratkem zrušiti še kak večji del močno načete  stene.

Planinsko društvo Domžale pa je v obvestilu o zaprtju poti, med drugim, zapisalo:

“Zaradi zasute poti, nestabilnega terena in velike nevarnosti nadaljnih podorov, je planinska pot ne delu med slapom Orglice in Presedljajem ZAPRTA.

Poti do slapu Orglice so normalno prehodne. PD Domžale dodatno opozarja na večjo količino finega prahu, ki je kot posledica podora, prisoten po celi dolini Kamniške Bele.”