Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Optimistični načrti pojočega direktorja Term Snovik

Optimistični načrti pojočega direktorja Term Snovik

Pogovor s Predragom Canjkom, direktorjem Term Snovik, ki je vodilno funkcijo v Termah prevzel oktobra lani.

Prihajate iz štajerske prestolnice, iz Maribora, vendar se krajevno niste nikoli omejevali.
Res je, razdalja mi nikoli ni predstavljala ovire, sem se pa vedno kar nekaj časa zadržal na destinaciji, kjer sem deloval, in sicer so to Terme Dobrna, hotel Špik v Kranjski Gori, ki sem ga tudi vodil. Več let sem delal tudi v tujini,  in sicer na Češkem in v Dubrovniku. 8 let sem preživel na luksuznih križarkah. Podobno je tudi sedaj v Tuhinjski dolini, saj želim dihati z okoljem, v katerem delujem.

Zakaj ste se odločili za prevzem vodenja Term, kje ste videli ključne priložnosti razvoja?
Predvsem zaradi odlične poslovne in razvojne filozofije, ki so jo Terme zastavile že v preteklosti ter zaradi svojevrstnega izziva, da vedno obstajajo nove priložnosti za nadaljevanje razvoja. Terme Snovik že od svojega začetka sledijo viziji energetsko učinkovitih in okolju prijaznih term. V zadnjem obdobju se Terme pozicionirajo kot pomemben ponudnik zelene, zdrave in aktivne ponudbe v turistični makro regiji Osrednje Slovenije, naša vizija razvoja se sklada s strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma.

Korona situacija je v letošnjem letu močno spremenila vaš tok poslovanja. Kako se soočate s posledicami, vam turistični boni pri tem lajšajo delo?
V preteklosti so v Termah Snovik med gosti prevladovali tujci, ki jih letos ni. Zato pa imamo veliko domačih gostov, Slovencev, ki odkrivajo skrivnosti čudovitega sveta pod Veliko in Menino planino, vse več jih je, rezervacije so številne, tudi zaradi turističnih bonov, s katerimi je moč plačevati naše nočitve ali nočitve z zajtrkom. Terme Snovik so v teh dneh babilon slovenskih narečij.

Kako v tem času skrbite za varnost gostov in dnevnih obiskovalcev?
Da bi zagotovili brezskrben in varen obisk, smo sprejeli številne varnostne in higienske protokole, skladne z navodili NIJZ, opredeljene na vsakem koraku, ki ga gostje naredijo v našem kompleksu in vključujejo: nošenje obraznih mask v javnih zaprtih prostorih, razkuževanje rok in ohranjanje ustrezne medsebojne razdalje. Za še večjo brezskrbnost gostom priporočamo, da si preventivno izmerijo telesno temperaturo na aplikaciji za merjenje telesne temperature, ki je na voljo ob recepciji.

Je vašim gostom lahko tudi kdaj dolgčas?
Težko, gostje se radi zadržujejo pri nas, saj se vedno kaj dogaja. Animacijski program je prilagojen, izvajamo ga skladno z navodili NIJZ, torej v manjšem obsegu, a je zato pripravljen zelo raznovrstno. Gostje lahko čas namenijo vodni telovadbi, številnim vragolijam za otroke, lahko se udeležijo kulinaričnih delavnic, vsako sredo organiziramo slovenski večer, enkrat tedensko nas obišče palček Snoviček. Program usmerjamo na doživetja zunaj in v naravi. Poleg kopanja in sproščanja v našem wellness centru se gostje veliko sprehajajo po okolici – tudi bosonogo na Kneippovem doživetju, palice za nordijsko hojo si pri nas brezplačno izposodijo, z električnimi in gorskimi kolesi, ki jih tudi izposojamo, se podajajo v hribe, do Kamnika in Arboretuma, obiskujejo kmečke turizme, se zadihajo do Črnivca, mnogi pa preprosto poležavajo in uživajo v šumenju gozdov. Našim gostom pri nas res ni dolgčas.

Ravno v tem času je v zaključni fazi tudi gradnja polmilijonske investicije, večnamenske dvorane v sklopu termalno-gostinskega objekta.
Tako je, sodobno opremljen večnamenski prostor bo velika dodana vrednost naši turistični ponudbi. Ne bo predstavljal le povečanih gostinskih zmogljivosti s skupno 132 dodatnimi sedeži v restavraciji, ampak bo omogočil trženje številnih novih produktov, kot so MICE dogodki, poslovna srečanja, poroke, praznovanja ter številni dogodki, seminarji, delavnice tudi za društva, klube in druge individualne skupine.

Kamnik je ena od vodilnih destinacij slovenskega turizma. Kje vidite sinergijske učinke povezovanja z destinacijo in lokalno skupnostjo?
Kot ponudnik v kamniški destinaciji nagovarjamo domači trg s številnimi doživetji, ki smo jih skrbno razvili v času zaprtja in so namenjena različnim segmentom gostov, poudarek pa smo namenili programom, ki goste zadržijo vsaj na dvodnevnem oddihu. Intenzivno se povezujemo z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik, Občino Kamnik in ostalimi deležniki, izredno sodelovanje že vrsto leto teče s Turističnim društvom Tuhinjska dolina. Skupaj lahko ponudimo komplementarna doživetja na tako edinstveni destinaciji blizu Ljubljane.

Kako bi v dveh stavkih terme predstavili tujemu gostu, ki še ni obiskal Slovenije?
Terme Snovik so pravi tuhinjski biser, obdan z gozdovi na vseh straneh, v objemu narave bo prav vsakdo našel številna termalna, aktivna, družinska doživetja za popoln odklop od vsakdana. Imamo odlično termalno zdravilno vodo kot ključni steber Kneippove filozofije. Terme želimo predstaviti domačim in tujim gostom kot prvovrstno Kneipp destinacijo v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp.

Na 18. obletnici Term smo vas spoznali tudi v drugi luči. Kaj vam pomeni glasba?
Ogromno … glasba človeka nahrani, sprosti in mu zagotovi energijo. Igram že od 7. leta dalje. Klavir, kitaro, tubo, študiral sem tudi solopetje v Brnu in že nastopal v Operni hiši v Brnu. Imam tudi glasbeno skupino, ki je, žal, tudi zaradi trenutnih obveznosti in deloma Covida-19, v fazi mirovanja. Mogoče nas boste imeli priložnost slišati v bližnji prihodnosti v našem mobilnem šotoru v Snoviku, …

Najljubših 5 kotičkov/doživetij v Sloveniji.
Wou, ta bo težka, samo 5 …? Glede na to, da sem prepotoval cel svet, lahko s ponosom povem, da se niti ne zavedamo, kako je Slovenija lepa, raznolika, bogata z naravo, kulinariko in vinom … Seznam meni najljubših krajev ne pomeni tudi vrstnega reda, toda … kot Mariborčan moram na prvo mesto postaviti Mariborsko Pohorje – slap Šumik, in nato Logarsko dolino, Goriška Brda, Trento, Kamniško-Savinjske Alpe.

In za konec, kakšen je vaš življenjski moto?
Sledim nasvetu, ki mi ga je oče dal v mladih letih: »Vse kar delam, delam z strastjo, počasi in temeljito … in vedno vložim svoj maksimum! Kot manager pa verjamem v timsko delo, v učečo se organizacijo in zame so najpomembnejši moji sodelavci … »

Pogovor s Predragom Canjkom  je za Tuhinjski glas pripravila Stanka Parkelj Rozina