Naslovnica / NOVICE / Oratorij Šmartno: Že dvajset let “Najprej Bog”

Oratorij Šmartno: Že dvajset let “Najprej Bog”

Po dveletnem koronskem zatišju, ko je Mladinska skupina Feniks iz Šmartnega v Tuhinju izpeljala le 2 programa za najstarejše udeležence in animatorje, se je od 22. do 27. 8. 2022 spet izvedel oratorij, tokrat pod naslovom »Najprej Bog!«

Šmartno v Tuhinju se je v času od 22. do 27. 8. 2022 spet napolnilo z radostnimi vzkliki otrok in animatorjev, ki smo se vsak dan zbirali na župnijskem dvorišču. Animatorska ekipa je z načrtovanjem pričela že v zimskem času, nato pa postopoma stopnjevala intenzivnost priprav, se v tednu pred oratorijem zbirala ob vseh popoldnevih ter v času oratorija komaj da zapustila prizorišče. Koronska pavza je nekoliko zaustavila lepo podmazano animatorsko kolo, ki ga je bilo potrebno ponovno zagnati. Vremenska napoved in pogoste okužbe s korono so bile grozeči strahovi v marsikaterem srcu, animatorji pa smo se odločili, da preprosto zaupamo in vstopimo v teden oratorija z vero, da se bo izšlo tako kot se mora.

Naši dnevi so se pričenjali ob 7.00, ko smo se zbirali ob animatorski molitvi, si razdelili še zadnja opravila pred prihodom otrok in skupaj z njimi ob 9.00 zapeli himno ter dvignili zastavo. Tokrat smo oratorij izpeljali za 110 udeležencev, med katerimi je bilo tudi 14 predšolskih na t. i. malem oratoriju. Po dvigu zastave smo odšli v cerkev pozdravit Jezusa, tam pa nas je vsak dan nagovoril tudi šmarski župnik Edi Strouhal.

Nadalje nas je pot vodila v dvorano kulturnega doma, kjer smo spremljali zgodbo egiptovskega Jožefa ter zatem v manjših skupinah katehez utrjevali vrednote izbranost, svoboda, moč, preizkušnje in skupnost. Po pogovoru, igrah in praktičnih prikazih v skupinah smo z velikim veseljem pozdravili čas za malico, ko so se naši želodčki napolnili, animatorski hrbti pa obtežili s težo enega, dveh in včasih celo več otrok. Skupaj smo veselo rajali, se veselili tega, da smo skupaj ter razdelili rekordne količine pošte.
Ob dvanajstih nas je zvon poklical k Angelovemu čaščenju, ki so ga vodili najstarejši fantje izmed udeležencev, nato pa smo naše prošnje združili z milnimi mehurčki in jih poslali v nebo.
Ponedeljek in petek sta po malici prinesla posebne velike igre. Razdeljeni v barvne skupine smo na ponedeljkovi igri gradili svoje posebno egiptovsko mesto, kupovali vedra, polja, hiše, šadufe, spomenike in še marsikaj, da bi nam ob izteku bogato obrodilo polno mero točk. Petkova igra pa je prinesla orjaški monopoly ter sočasno ohladitev z vodo.

Torek, četrtek in sobota so prinesli delavnice. Kot je bilo že v navadi, so lahko otroci sami izbirali, katere delavnice se želijo udeležiti. Mlajši so izbirali med kmetijsko, indijansko, lego in ustvarjalno delavnico ter nogometom na milnici, starejši pa med športno, impro, kozmetično in vojaško delavnico ter posebnim »Šmartno-pobegom«.

Povsem samosvoj program je imel naš mali oratorij, kjer je za 14 otrok skrbelo pet animatorjev, ki so za potrebe predšolskih deklici in dečkov pripravili prilagojene vsebine. Skozi cel teden so ustvarjali tudi svojo zbirko živali, s katerimi so se srečali v svetopisemskih zgodbah.

Sredin dan je prinesel pravi šok. Ojoj! Že navsezgodaj je trgovska združba s sužnji ugrabila animatorko Moniko, ki je tajni agentje niso mogli pravočasno rešiti. Začela se je torej operacija S.F.I.N.G.A, ki je otroke preko nalog in dolge poti vodila do trgovske poti, kjer so premagali dvojnega agenta ter rešili animatorko. Več kot zasluženo so se za tem lahko pokrepčali na pikniku, ki ga je dopolnila tudi sveta maša, kasneje pa igre, ples in pogovor na travniku.

Poseben dan nas je čakal tudi v soboto. Utečeni program so dopolnile slastne palačinke, ki so jih tekom dneva prinašali starši, nato pa smo se skupaj odpravili k sveti maši, da se zahvalimo za vse, kar smo doživeli v povsem prekratkem tednu. Tokratni oratorij je bil poseben še po eni stvari. Minilo je že celih 20 let od prvega oratorija v Šmartnem v Tuhinju, zato smo na slovesnost povabili vse bivše šefe oratorija in se jim s skromno pozornostjo zahvalili – ker so postavili temeljne kamne, na katerih še sedaj gradimo ter zasejali pridelek, od katerega se še sedaj hranimo. S svojo navzočnostjo nas je počastil tudi gospod župan Matej Slapar, ki je letošnjima šefoma oratorija, Katji Urankar in Maticu Hribarju, izročil posebno čestitko Občine Kamnik ob tem pomembnem jubileju.

Kot se ob obletnici spodobi, smo razrezali tudi torto, se zadržali ob prijetnem druženju na pikniku ter si podelili še nekaj zadnjih objemov. Kako tudi ne – za nami je bil res poln teden razdajanja, sodelovanja, smeha in igrivosti. Pokazali smo tudi, da znamo stopiti skupaj za tiste, ki najbolj potrebujejo našo pomoč. Skozi cel teden smo zbirali hrano z daljšim rokom trajanja, ki smo jo že odpeljali na Karitas, da jo bodo dali družinam v stiski, poleg tega smo na bazarju ponujali izdelke, ki so nastali tekom oratorija in zanje dobili 825 €, ki jih bomo nakazali mladi družini, ki je letos ostala brez mamice.

Dragi otroci, koliko ljubezni ste nam namenili v tem tednu! Res ste posebni in izbrani. Upamo, da se zavedate tega! Želimo si, da boste zmogli tisto najboljše, kar smo vam uspeli dati, ponesti s sabo v to šolsko leto, v odnose in življenje. Hvala staršem za zaupanje in hvala vam, dragi otroci, da ste tako pristni, ljubeči, igrivi in v vseh pogledih čudoviti!

Besedilo: Monika Jeglič
Fotografije: Manja Jerič

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve