Naslovnica / NOVICE / Oskrbovanci Doma starejših občanov Kamnik so znova preventivni “zaporniki”

Oskrbovanci Doma starejših občanov Kamnik so znova preventivni “zaporniki”

Sodeč po obvestilu, ki ga je danes objavila Občina Kamnik, so se varovanci Doma starejših občanov Kamnik, po odločitvi vodstva doma oz. direktorice Maje Gradišek, znova prelevili v “preventivne koronske zapornike”, saj jih njihovi svojci, zaenkrat vsaj en teden, ne bodo smeli obiskovati.

Neuradne informacije, da bo Dom starejših občanov Kamnik znova zaprt, so med svojci varovancev sicer krožile že nekaj časa oz. vse od nedavnega pojava novega primera okužbe z novim koronavirusom na Kamniškem.

Ko smo v sredo poskusili omenjene govorice preveriti pri vodstvu DSO Kamnik, nam je direktorica Maja Gradišek, kljub temu, da naj bili zaposleni in posamezni svojci o tem že obveščeni, odločitve o ponovnem zaprtju doma ni hotela potrditi, češ, da odločitev še ni dokončna ter da bo le-ta sprejeta v petek, ko naj bi bila o tem obveščena tudi javnost.

Na naše vprašanje, če gre morda za preventivni ukrep, ki je bil sprejet na ravni države, ali samostojno odločitev Doma starejših občanov Kamnik, pa je direktorica Maja Gradišek dejala, da gre za samostojno odločitev, ki jo, kot direktorica, sprejme sama, medtem ko je v obvestilu, ki ga je DSO Kamnik objavil na svoji spletni strani zapisano: “Na podlagi dogovora z Občino Kamnik in s Civilno zaščito Kamnik, glede na epidemiološko stanje v državi, iz preventivnih razlogov, od 26. 6. 2020 za čas 1 tedna zapiramo DSO Kamnik (za vse vstope in izhode obiskovalcev in stanovalcev).”, kar kaže na to, da je bila odločitev sprejeta v španoviji z vodstvom Občine Kamnik, obenem pa je Občina Kamnik danes objavila tudi obvestilo, ki se glasi:

“Z Doma starejših občanov Kamnik so nas obvestili, da bodo glede na epidemiološko stanje v državi in iz preventivnih razlogov od 26. junija 2020 dalje za teden dni zaprli vrata Doma, in sicer za vse vstope in izhode obiskovalcev ter stanovalcev.

Začasni ukrep so sprejeli, ker je zdravje njihovih stanovalk in stanovalcev na prvem mestu, glede na epidemiološko stanje pa bodo nadalje obveščali o morebitnih spremembah.”

Odločitev vodstva, da ob novem pojavu okužbe s COVID-19 na Kamniškem ponovno zapre svoja vrata za vse obiskovalce, je iz preventivnih razlogov morda celo smiselna in razumljiva, vseeno pa med dobršnim delom svojcev oskrbovancev DSO Kamnik ni naletela ravno na pozitiven odziv.

Samostojna oz. samovoljna odločitev vodstva DSO Kamnik se jim namreč zdi pretirana, saj se bojijo, da bodo njihovi svojci, ki bodo po dolgotrajni izolaciji znova povsem izolirani od sveta, v Domu starejših občanov Kamnik, ob pomanjkanju pristnih stikov z vsemi, ki jih imajo radi, skoprneli od osamljenosti, pa četudi jih morebiti, za krajšanje dolgega časa, vsak dan obišče ta ali oni glumač, glasbenik ali kdorkoli drug, ki pač vendarle ni njihov bližnji oz. svojec.