Naslovnica / NOVICE / Oskrunjena kapelica sproža obsodbe in tudi politična obračunavanja

Oskrunjena kapelica sproža obsodbe in tudi politična obračunavanja

Oskrunjena kapelica na Kopiščih očitno ne sproža zgolj zasluženih obsodb dejanja, ampak nekaterim služi tudi kot povod za politično obračunavanje in obtoževanje.

Na naš zapis o vandalizmu na Kopiščih, kjer je neznanec (ali neznanci), z napisom popackal spominsko ploščo na tamkajšnji, nedavno tega postavljeni kapelici, so se odzvali tudi v kamniškem društvu DEMOS na Kamniškem.

Člani društva dejanje neznanca, ki mu na podlagi razberljivega dela napisa pripisujejo politični motiv, sicer obsojajo, hkrati pa z besedami: »Žal mu je tehnologija izvedbe napisne plošče preprečila, da bi bili napisi v celoti vidni.«, nekoliko nerodno oz. nenavadno obžalujejo, da napis ni bolje čitljiv.

Nenavadno, najbrž pa tudi precej neprimerno, obžalovanje  je moč bolje razumeti iz nadaljevanja zapisa, v katerem kamniškega župana pozivajo, da naj dejanje javno obsodi, saj gre, sodeč po delu čitljivega napisa, po njihovem mnenju, za politično motivirano dejanje, ki so ga na socialnih omrežjih nekateri posamezniki, pospremili celo z izrazi odobravanja. Pri tem še posebej omenjajo posameznike, ki so bili, kot pišejo: »…najbolj sovražno nastrojeni v komentarjih na članke tega istega kamniškega novičarskega portala v zvezi s preimenovanjem kamniške knjižnice po Francetu Balantiču.« Po mnenju  društva DEMOS na Kamniškem, naj bi pri tem še posebej izstopala: »…oseba, ki je takrat županu celo grozila s fizičnim nasiljem.«, kar neposredno leti na Franca Čučka, ki je v enem izmed svojih spletnih komentarjev, s štajersko vročekrvnostjo, ob nezadovoljstvu nad preimenovanjem knjižnice grobo zapisal, da bo župana: »Na gobec!«

V svojem odzivu na naš zapis in dejanje neznanih objestnežev, so člani kamniškega “političnega krožka” Društvo DEMOS na Kamniškem dejanje obsodili, oz. zapisali, da gre za zavrženo dejanje o katerem je potrebno javno govoriti in pisati ter storiti vse, da se kaj takšnega ne ponovi več.

Obsodbo nerazumnega vandalskega dejanja, ki jo izražajo člani Društva DEMOS na Kamniškem sicer pozdravljamo, to smo, kot prvi storili tudi na našem portalu, žal, pa se, ob prebranem, nekako kar ne moremo znebiti zoprnega priokusa, da želijo kamniški politični krožkarji, vsega obžalovanja in obsojanja vreden dogodek, ne le obsoditi, ampak hkrati izrabiti tudi za politično obračunavanje z nasprotniki, ki ne delijo njihovega mnenja v zvezi s preimenovanjem knjižnice, oz. jim želijo, med vrsticami, dejanje nekako celo pripisati. Vse skupaj nehote potegne asociacije na dogodke, ki so se odvili ob požigu Reichstaga. Še posebej, če se pri tem spomnimo še na manjši incident, ki se je primeril ob proslavi v počastitev Dneva državnosti na Glavnem trgu – odvijala se je nekako istega večera, ko je domnevno prišlo do oskrunjenja kapelice na Kopiščih – ko je nek visokorasel mladenič, sicer bržčas ne v povsem prisebnem stanju, z besedami v smislu: »Kaj boš ti, mi smo desničarji!«, želel z županom obračunati kar konkretno in ne le besedno.

Da gre v primeru odzivov na nesprejemljivo vandalsko dejanje v Kamniški Bistirci, ne le za obsodbo dejanja, ampak tudi za politični obračun, lahko razberemo tudi iz obtožujočega odziva dr. Jožeta Dežmana, predsednika Komisije Vlade RD za reševanje prikritih grobišč, ki je v svojem odzivu zapisal: “Mazaška akcija v Kamniški Bistrici ima verjetno svoje očete v strupeni propagandi in lažeh, ki jih širijo g. Turnšek, g. Vrhunec in drugi vidni člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Pridružili so se jim tudi drugi ekstremisti, ki so v kamniškem primeru svoj domet pokazali že z sramotenjem Franceta Balantiča.”

Vsa tovrstna nasilna in vandalska dejanja so zagotovo povsem nedopustna in vredna vsega obsojanja, ne glede na to s katere strani prihajajo, nedvomno pa je neprimerna tudi izraba tovrstnih ekstremnih pojavov za morebitno politično obračunavanje, obtoževanje in nabiranje političnih točk. Kogarkoli!

Tako tisti, ki tovrstna dejanja odobravajo, kakor tudi tisti, ki takšne ekcese nerazumnih posameznikov, bodisi s te, bodisi z one strani, zlorabljajo za politične obračune in obtoževanja, pa niso nič boljši od tistih, ki takšna dejanja, povsem nesprejemljiva in nizkotna, tudi počnejo.

Tudi zaradi tega si želimo, da policija storilca oz. storilce, ki so zagrešili packarijo na Kopiščih, čim prej odkrije.

Na skrunitev kapelice se je danes na socialnem omrežju odzval tudi župan Marjan Šarec, ki je zapisal: “Prejšnji teden je bila oskrunjena kapelica na Kopiščih, napis je bil premazan z belo barvo. To dejanje zgolj podžiga sovraštvo in uničuje človeško dostojanstvo. Kapelica je namenjena spominu na žrtve povojnega poboja in nima nikakršnega namena spreminjati zgodovino. Sam sem, poleg številnih drugih ljudi, vložil veliko truda v to, da stoji in nas spominja na čase, ki niso bili enostavni. Zato ta mazaška akcija žali tudi mene, predvsem pa družino Niklanović, ki si je dolgo prizadevala za to obeležje. Taka dejanja kažejo na pritlehnost tistih, ki so to storili. Ve se, kdo je bil na kateri strani med vojno, nekateri so bili zločinci, drugi ne. Vojna je vojna in ne rojeva razumnih dejanj. Vojna je nastala zaradi nestrpnosti, na katero tudi danes nismo imuni in nas lahko pelje v propad. Vsako vero in ideologijo pokvarijo ljudje s slabimi nameni. Če hodiš v cerkev, še ne pomeni, da ne smeš priznavati NOB in obratno. Ko bomo to dojeli, bo vsem lažje.”

 

Povezavi: