Naslovnica / NOVICE / Ošpice na Kamniškem: Previdnost ni odveč, panika pa je nepotrebna

Ošpice na Kamniškem: Previdnost ni odveč, panika pa je nepotrebna

Nedavno odkrit primer okužbe z ošpicami v Komendi je v Zdravstvenem domu Kamnik povečal zanimanje za cepljenje, morebitne epidemije ošpic pa se najbrž ni treba bati, saj naj bi bila precepljenost na Kamniškem precej boljša od povprečja na ravni države.

Kot smo poročali že včeraj, je bila v Zdravstvenem domu Kamnik pri pacientu iz območja Komende odkrita okužba z virusom ošpic, zaradi česar je obvestilo oz. opozorilo o pojavu ošpic objavila tudi Osnovna šola Komenda – Moste.

Po zaenkrat razpoložljivih informacijah otrok, ki je zbolel za ošpicami, ni bil cepljen, v ZD Kamnik pa zaenkrat še čakajo rezultate preiskav drugega, prav tako necepljenega pacienta, za katerega, spričo sorodstvenih vezi z odkritim pacientom, obstaja precejšnja verjetnost, da je prav tako zbolel za ošpicami.

Kje in kako je prišlo do okužbe z virusom ošpic pri prvem odkritem primeru zaenkrat še ni znano, kot nam je v telefonskem pogovoru povedal Sašo Rebolj, direktor ZD Kamnik, pa bolnik ob obisku zdravstvenega doma ni prišel v stik z drugimi pacienti, saj je bil sprejet pri posebnem vhodu oz. t.i. karanteni, ki je pripravljena prav za sprejem tovrstnih bolnikov za katere obstaja sum, da so okuženi s katero izmed hudo nalezljivih bolezni.

Po besedah dr. Saša Rebolja so v ZD Kamnik na pojav ošpic dobro pripravljeni, saj so predvidene preventivne ukrepe sprejeli in uvedli še pred prvim odkritim primerom ošpic na Kamniškem, v vsakem primeru pa staršem otrok oz. sorodnikom bolnikov, za katere obstaja sum, da so zboleli za ošpicami svetuje, da naj bolnikov ne vozijo v zdravstveni dom skozi vhodna vrata in v čakalnico, ampak naj raje prej pokličejo, da jih usmerijo v ustrezno izolirnico.

Na vprašanje, ali moramo biti prebivalci občin Kamnik in Komenda zaradi pojava ošpic zaskrbljeni, je dr. Sašo Rebolj dejal, da previdnost vsekakor ni odveč, da pa je vsakršna morebitna panika povsem nepotrebna. Po njegovih besedah namreč ne gre pričakovati kake večje epidemije, saj je precepljenost prebivalstva na Kamniškem precej boljša od državnega povprečja, je pa seveda možno, da se v prihodnjih dneh, predvsem med necepljenimi  občani, pojavi še kak primer okužbe.

Pojav ošpic je pa včeraj povzročil precejšnje zanimanje med starši otrok, ki proti ošpicam, iz takšnih ali drugačnih razlogov, še niso bili cepljeni, saj so telefonske linije ZD Kamnik, spričo številnih klicev in vprašanj, kmalu po objavi informacij o odkritju okužbe, domala pregorele.

Cepivo zoper ošpicam je v ZD Kamnik na voljo, cepljenje pa je, po besedah dr. Rebolja, priporočljivo in varno, saj sam, tekom svoje zdravniške kariere, kakih hujših reakcij ali zapletov na cepivo ne pomni oziroma kot je dejal: »Človek je večji nevarnosti, kot pri cepljenju, izpostavljen pri vožnji z avtomobilom v zdravstveni dom.« Po njegovih izkušnjah je namreč občasno, predvsem pred desetletji, ko so se uporabljala še  lahko prišlo do kakega manjšega vnetja oz. vročine, ampak še takrat zelo, zelo redko.