Naslovnica / NOVICE / Ošpice v Komendi
Simbolična fotografija

Ošpice v Komendi

Osnovna šola Komenda-Moste je danes objavila obvestilo, da se je eden izmed njihovih učencev okužil z ošpicami, obenem pa navajajo, da ne vedo, ali je bil okuženi učenec, ko je bil v šoli, že prenašalec viruas, zaradi česar vse starše pozivajo k previdnosti in pozornosti.

Obvestilo OŠ Komenda se glasi:

“Eden izmed učencev šole se je okužil z ošpicami. Ne moremo vedeti, ali je bil v času, ko je še bil v šoli, že prenašalec virusa ali še ne. Zato starše prosimo, da preverite zaščitni status svojih otrok – za zaščitene veljajo otroci, ki so prejeli dva odmerka cepiva. Pojasnili so nam, da tudi ta zaščita ni povsem stoodstotna, vendar v primeru okuženosti bolezen poteka v milejši obliki. Na NIJZ pravijo, da zdrava (zaščitena) oseba ne more prenesti virusa na druge družinske člane. Povedali so tudi, da se je smiselno (če tega še niste storili) cepiti in tako pridobiti zaščito.

Starše prosimo tudi, da v primeru prehladnih simptomov, solznih in vnetih oči ali vročine otrok ne pošljejo v šolo.”

Iz priporočil NIJZ:

Zato je pomembno, da vsak sam preveri v svojih zdravstvenih zapisih, da je proti ošpicam zaščiten (prebolela bolezen, cepljenje z dvema odmerkoma).

Osebe, pri katerih se bodo pojavili bolezenski znaki, podobni ošpicam, morajo ostati doma in se po telefonu posvetovati s svojim zdravnikom o nadaljnjih ukrepih.