Naslovnica / NOVICE / Osrednja kamniška komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

Osrednja kamniška komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

Včeraj, v petek, 29. oktobra 2021, se je na kamniških Žalah odvijala osrednja komemorativna slovesnost, ki jo je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik-Komenda skupaj z veteranskimi organizacijami Občine Kamnik.

Ob dnevu spomina na mrtve smo tako z osrednjo komemorativno slovesnostjo tudi v občini Kamnik obudili in počastili spomin na ljudi, padle v vojnah, in sicer sprva pri spomeniku padlim v NOB in nato še pri spomeniku padlim v 1. svetovni vojni. Pri obeh spomenikih je delegacija v spomin in opomin na padle žrtve s spoštovanjem položila tudi venec.

 

Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik je pri spomeniku padlim v NOB v uvodu dejal: »Pred nami je 1. november, dan spomina na umrle, to je tudi dan spomina na vse žrtve, ki so v vojnah dali svoja življenja za to, da danes živimo v miru in svobodi.

Zbrali smo se na Kamniških Žalah ob osrednjem spomeniku prvih kamniških žrtev narodno osvobodilne borbe, tu sta pokopani prvi žrtvi na Kamniškem, Dominik Mlakar in Anton Miklavčič, ki sta bila ubita iz zasede pri perovski brvi čez Kamniško Bistrico v noči med 27. in 28. julijem 1941.  Ob tem se moramo spomniti tudi na Toma Brejca – Pavleta, člana pokrajinskega komiteja KPS za Gorenjsko in organizatorja vstaje na Kamniškem 27. julija 1941.

Kamniško območje je bilo vsa leta od 1941 do 1945 med pomembnejšimi žarišči narodnoosvobodilnega boja na Slovenskem. S kamniškega območja  je odšlo v partizane  veliko občanov. V času okupatorske vojne je naša občina utrpela številne žrtve: 1.827 padlih borcev, aktivistov, ustreljene in obešene talce, številne zapornike v domačih zaporih in v taboriščih smrti v Nemčiji. Na vse to nas spominjajo 104  spominska obeležja in grobišča iz  narodno osvobodilnega boja.

V teh dneh smo skupaj z učenci osnovnih šol pripravili spominske slovesnosti pri spominskih obeležjih NOB. Nikoli ne smemo pozabiti na ljudi, ki so darovali življenja za našo svobodo. Truditi se moramo, da bodo tudi mladi večkrat slišali pravo resnico o NOB in ne bodo poslušali potvarjanja zgodovine, kar se še vedno prevečkrat dogaja.«

Slavnostni govornik, župan Matej Slapar pa je najprej lepo pozdravil vse navzoče in nato ob letošnji slovesnosti povedal: »Ob prvem novembru se vsako leto poklonimo spominu na naše pokojne. Tudi s tem jim želimo izkazati hvaležnost za vse, kar so storili za nas, njihove potomce. Počastiti želimo spomin na vse, ki so se žrtvovali in dali svoje življenje za domovino. Njihova imena želimo ohranjati v našem spominu, saj se zavedamo, kako pomembno so prispevali k dobrinam, ki jih lahko mi danes živimo in uživamo.

V občini Kamnik imamo pred očmi trud naših pokojnih občanov, ki so imeli vizijo, da bo Kamnik občina, v kateri bodo zadovoljno živele naše mlade družine. Da bo Kamnik občina, ki bo nudila oporo in spodbudno okolje uspešnim in prodornim posameznicam in posameznikom. Da bodo tu lahko našli dom vsi pridni in ustvarjalni ljudje, ki bodo postali gonilo razvoja in uspeha. Občina Kamnik ima veliko uspešnih, pridnih, poštenih ljudi.

Da smo obstali na tem kraju, smo morali negovati vrednote, kot so poštenost, delavnost, pridnost, iznajdljivost, pogum. Vse te vrednote, to si upam trditi na glas, v Občini Kamnik tudi danes gojimo. Zato je naša občina med najuspešnejšimi slovenskimi občinami.

Obenem se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo zdaj in v prihodnje, in sicer da čuvamo ta naš Kamnik, našo občino in našo domovino. Večstoletne sanje o samostojnosti so se pred 30. leti uresničile. Spomin na našo samostojnost v času Karantanije, ko so naši predniki na Knežjem kamnu sami potrjevali karantanske kneze, se je po več kot tisočletju ponovno uresničil pred 30 leti v samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji.

A do tam je bila dolga, več stoletij trajajoča pot do ponovne samostojnosti. Šli smo skozi Habsburško nadvlado, ko je sreča pokazala hrbet celjskim grofom in po nekaj stoletjih avstroogrske monarhije pristali v Kraljevini SHS. Naši predniki so se borili v dveh svetovnih vojnah. Cena, ki jo je slovenski narod plačal v obeh svet­­­ovnih morijah in tudi v bratomorni vojni, je bila visoka. Te rane zdravimo še danes.

Zato si moramo iskreno prizadevati, da se bratomorna vojna nikoli več ne ponovi na naših tleh! Upreti se moramo vsem ekstremizmom ter vsemu in vsakomur, ki nas hoče deliti in spreti med seboj! Naj nas povezuje poštenje, razvoj, delavnost in zagnanost. Imamo vse možnosti za to, da je pred nami svetla prihodnost, ki jo bomo za nas in naše otroke sami ustvarjali s poštenostjo, delavnostjo, znanjem in trudom. Ne bojimo se nikogar, smo ponosni in preudarni gospodarji svojega premoženja, ki se zavedamo, da ne ustvarjamo le zase, temveč tudi in predvsem za naše otroke.

To so nam s svojim zgledom pokazali tudi pokojni, katerih spomin danes slavimo. Slava in hvala jim!«

 

V kulturnem programu so nastopili Mestna godba Kamnik in Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik, program pa je povezoval Goran Peršin.

Ob prisotnosti zastavonoš ter ob zvokih Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik in Mestne godbe Kamnik so nato poklon in spoštovanje zbrani namenili še pri spomeniku padlim med 1. svetovno vojno.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve