Naslovnica / NOVICE / Osrednja komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

Osrednja komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

Ob bližajočem se 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, po vsej državi na grobovih in grobiščih potekajo številne spominske in žalne slovesnosti. Tudi v občini Kamnik se je popoldan na kamniških Žalah odvila osrednja komemorativna slovesnost, v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik. Slovesnosti se je udeležil župan Marjan Šarec skupaj s podžupanom Matejem Slaparjem, predsednikom Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevžem Koširjem ter ostalimi predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik, posebno noto pa so dodali praporščaki.

komemoracija 2015 11

Uvodne pozdravne besede je zbranim pri grobišču prvih padlih partizanov na Kamniškem namenil župan Marjan Šarec: »Spoštovani zbrani, bliža se prvi november, dan spomina na umrle. Spomnili se bomo svojih svojcev, ki so nas zapustili, na katere še živi spomni. Danes, na tem mestu, pa se spominjamo tistih, ki so v različnih vojnah dali svoja življenja. Tisti, ki so dali svoja življenja, so jih dali za to, da lahko danes svobodno častimo njihov spomin. Da častimo tudi svojo državo. Predvsem pa, da lahko svobodno izražamo svoje mnenje. Prav je, da se vsako leto spomnimo tistih, ki jih ni več med nami. Med nami jih ni, a v naših srcih ostajajo. Njim gre večna zahvala za to, kar so storili. Dali so svoja življenja in to je največ. Slava jim!«

komemoracija 2015 4

Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir pa je v svojem nagovoru poudaril pomen boja in junaštva vseh borcev za svobodno Slovenijo ter dodal naslednje misli: »Spet je pred nami 1. november, dan, kot se še bolj kot običajno, spominjamo naših umrlih svojcev, prijateljev, tovarišic, tovarišev in znancev. Takrat se zavemo, da smo samo droben utrinek v mogočnem toku življenja, ki se lahko podaljša samo s spominom tistih, ki smo jih imeli radi. Zato si vzemimo toliko časa v teh dneh in obiščimo vse grobove padlih za svobodo, prižgimo svečko in položimo cvetje v njihov spomin. Tisti, ki ležijo v njih, so si to zaslužili. Dolga štiri leta je smrt kosila in strašila v naših domovih. Solze so pojile našo zemljo in s krvjo se je pisala narodova zgodovina. Boj za preživetje, boj za življenje in smrt je divjal tudi na tem območju. Ta spominska ploščad in ostali spomeniki širom celotne Slovenije, so pomniki junaštva in tragičnih usod ljudi, ki so trpeli v tej vojni. Med tem smo doživeli še eno vojno v boju za samostojnost in neodvisnost. Čeprav je bila kratka, je iz naše sredine zahtevala novo žrtev – Kamničana, vojaka Slovenske vojske, ki je s svojim življenjem pomagal postaviti temelje novi slovenski državi.Ob tej priložnosti se spomnimo vseh, katerih grobovi so ostali neznani ali pa so pokopani nekje na tujem.

komemoracija 2015 1

Poklonimo se vsem, ki jim je nasilje med drugo svetovno vojno in po njej vzelo življenje: žrtvam narodnoosvobodilne borbe, civilnim žrtvam vojne, padlim pri Doberdobu, Maistrovim borcem za severno mejo, prekomorcem in padlim v osamosvojitveni vojni. Brez vseh teh žrtev današnje Slovenije ne bi bilo. Begunje, Rab, Gonars in številna druga grobišča slovenskih mož, žena in otrok, raztresena po vsej naši domovini, po gozdovih Menine planine, Dolenjskem, Gorenjskem, Trnovskem gozdu, po Primorski in Rogu, grobovi nasilno izseljenih, interniranih in pobitih ter upepeljenih skoraj po vsej Evropi do Afrike, nas spominjajo in opominjajo na preteklo zgodovino, katero posamezniki danes želijo spreminjati po svojih merilih. Mrtvi so molčeči učitelji zgodovine. Poklonimo se spominu tistih, ki so dali vse, da bi nam bilo lepše. Prižgimo sveče na grobovih in prižgimo droben plamen, vsak v svojem srcu. Slava jim!«

Za kulturni program je poskrbela Mestna godba Kamnik pod taktirko Martina Dukariča, Prvo slovensko pevsko društvo Lira Kamnik pod vodstvom prof. dr. Andreja Missona in recitatorja gledališke skupine Rudolfi Gregor Kukovič ter Lara Podlesnik pod mentorstvom prof. Marje Kodra.

komemoracija 2015 9

Zbrani so se nato poklonili še žrtvam pri spomeniku padlih med 1. svetovno vojno, kjer smo ob prisotnosti praporščakov in ob spremljavi Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik ter Mestne godbe Kamnik tudi zaključili osrednjo komemorativno slovesnost.

V nedeljo, 1. novembra 2015, ob 11. uri, pa se bo župan Marjan Šarec skupaj s predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij s položitvijo vencev pred osrednje spomenike v Kamniku poklonil žrtvam, padlim v vojnah.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve