Naslovnica / NOVICE / Otroci s posebnimi potrebami s palačinkami opozarjajo na nevzdržne razmere

Otroci s posebnimi potrebami s palačinkami opozarjajo na nevzdržne razmere

Včeraj dopoldne so otroci s posebnimi potrebami, v družbi svojih staršev, razveselili marsikaterega obiskovalca Glavnega trga, saj so na stojnici pred vhodom v kamniški TIC, pekli presneto dobre palačinke. Z brezplačnimi sladkimi poslasticami, ki so jih delili mimoidočim, so želeli opozoriti na prav nič sladke težave s katerimi se soočajo skupaj s starši, ki so se združili v Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami.

Otroci s posebnimi potrebami so zagotovo ena izmed najbolj zapostavljenih skupin, saj so, spričo svojih zdravstvenih težav, nemalokrat potisnjeni na rob družbe, skrb zanje, pa je povečini prepuščena iznajdljivosti njihovih staršev. Gre namreč za otroke, ki se soočajo z motnjami v gibalnem razvoju, zaradi česar nenehno potrebujejo pomoč in oskrbo, saj jim zdravstvene težave velikokrat onemogočajo ne samo gibanja, ampak tudi komunikacijo z okolico. Za te otroke je v času odraščanja in šolanja nekako še poskrbljeno, z največjimi težavami pa se njihovi starši začno soočati takrat, ko njihovi otroci odrastejo, dokončajo šolanje ter nimajo več možnosti, da bi obiskovali katero izmed ustrezno strokovno usposobljenih ustanov. V tem trenutku namreč vsa skrb za odrasle otroke ponovno povsem pade na pleča staršev, najstniki oz. odrasli otroci s posebnimi potrebami, pa se domala v trenutku znajdejo v nekakšnem brisanem prostoru popolne družbene odrinjenosti.

Spričo tega so se starši, ki jih skrbi predvsem za prihodnjo usodo njihovih otrok, pred sedmimi leti začeli združevati v Društvu staršev otrok s posebnimi potrebami, ki je bilo sprva ustanovljeno predvsem zaradi potrebe po večjem obveščanju staršev in skrbnikov, bodisi glede pripomočkov, bodisi zdravstvene oskrbe, v zadnjem času pa starši opozarjajo predvsem na perečo problematiko in težave odraslih otrok, kajti kot pravijo, otroci odraščajo, mi pa se staramo.

 

Ker Sloveniji ne premoremo ustanove, ki bi skrbela za tovrstne, povečini bistre in ustvarjalne otroke, ki običajno dokončajo srednješolsko izobraževanje, so se odločili, da društvo ustanovi dnevni center, kjer bodo lahko njihovi otroci aktivno preživljali čas z različnimi dejavnostmi. Ti odrasli oz. odraščajoči otroci namreč ne potrebujejo nekakšnega varstva, saj gre za opravilno sposobne osebe, ki potrebujejo zgolj stalno oskrbo in pomoč, ki bi jim jo lahko v dnevnem centru nudili osebni pomočniki, prostovoljci, ali morebiti celo ustrezno strokovno usposobljeno osebje.

peka palacink 5

Navihani fantje, ki so pekli okusne palačinke pravijo, da ne bodo imeli prav nič proti, če jim bodo družbo v bodočem dnevnem centru delale tudi kake luštne prostovoljke.

Ideja o ustanovitvi dnevnega centra je, kot pravijo sami, na njihovo precejšnje presenečenje, starši so pri pristojnih državnih službah in zavarovalnicah povečini bolj vajeni ovir in težav, naletela na zelo pozitiven odziv, saj jo podpirajo tako v Centru za socialno delo Kamnik, kot tudi na Občini Kamnik, nenazadnje pa so jim včeraj, za njihovo »palačinkarsko« promocijsko akcijo, na TIC-u brezplačno odstopili tudi stojnico.

Starši, člani društva staršev otrok s posebnimi potrebami, trenutno že urejajo papirje za odprtje centra, v prehodnem obdobju, pa se dobivajo vsak torek med 16. in 19. uro v prostorih Doma kulture Kamnik, kjer občasno prirejajo tudi različne delavnice, nadejajo pa se, da bodo idejo o dnevnem centru uspeli čim prej realizirati.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve