Naslovnica / NOVICE / Otrok ne strašite, ampak podučite
Simbolicna fotografija.

Otrok ne strašite, ampak podučite

V zvezi z novim domnevnim primerom poskusa nadlegovanja otrok v občini Kamnik, o katerem je starše včeraj obvestilo vodstvo OŠ Frana Albrehta, smo za pojasnilo dogodka zaprosili tudi Policijsko upravo Ljubljana. Glede na to, da je bilo v letošnjem letu v občini Kamnik zabeleženih in obravnavanih že kar nekaj podobnih tovrstnih primerov, pa smo policiste zaprosili tudi za informacijo, ali je policijsko delo ob preiskavi okoliščin vseh prijavljenih dogodkov v letošnjem letu, že dalo kake rezultate. 

Odgovore in pojasnila v zvezi z našimi vprašanji nam je posredovala predstavnica za odnose z javnostmi PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič, ki je zapisala:

»Policija se na vsako obvestilo o dogodku v katerem je udeležen otrok odzove nemudoma. Vsak naznanjen primer obravnava individualno, saj podobna in natančna preiskava primera policiste usmerja k ugotovitvam ali gre v posameznem primeru za kaznivo dejanje in katero kaznivo dejanje. Namen policijske preiskave je vedno zaščita žrtve, identifikacija storilca, izsleditev le-tega ter ukrepanje zoper storilca. Policija pri osveščanju otrok sodeluje z vrtci in šolami v obliki različnih preventivnih akcij.

Iz prakse izhaja, da je največja zaščita otrok osveščanje in to že v času, ko otrok obiskuje vrtec. Osveščanje otrok je nujno tako s strani staršev ali skrbnikov kot otroku ostalih pomembnih oseb (sorodnikov, vzgojiteljev, učiteljev,   strokovnjakov različnih profilov ipd.).   Seveda je zelo pomemben tudi pristop osveščanja, kateri otroke SEZNANI in ne PRESTRAŠI, ali celo izzove pojave neutemeljenih prijav.

Kar želimo izpostaviti je tudi, da vsako ogovarjanje še ne pomeni zlonamerno ogovarjanje (npr. nekdo sprašuje za pot ali sprašuje po konkretni osebi…), nikakor pa tudi v teh primerih otroci naj ne prisedejo v vozilo (npr. da bi pokazali pot…)…

Srečujemo se tudi z informacijami, ki potekajo po načelu od osebe do osebe ali komentiranje dogodkov, ki niso preverjeni. Takšne informacije ali njihovo širjenje, med ljudmi povzročajo nepotrebno paniko, nesigurnost in strah.«

Glede dogodka, ki se je zgodil 5. oktobra 2015, ko naj bi neznanec v Mekinjah zasledoval otroka, pa so nam s PU Ljubljana sporočili:

»5. 10. 2015 je bila PU Ljubljana obveščena o dogodku, ki se je zgodil v popoldanskih urah. Po do sedaj zbranih obvestilih ni prišlo do ogovarjanja otroka, temveč se je vozilo ustavilo, iz njega pa je izstopil starejši voznik (ki otroka ni ogovoril). Vozilo in otrok pa sta se še enkrat srečala v bližnji ulici, zaradi česar se je otrok ustrašil in zatekel v bližnjo hišo ter obvestil starše, ki so nato o dogodku obvestili policiste.

Tako opisan primer kot ostali trije o katerih smo že poročali nimajo skupnih točk, gre za enkratne različne dogodke. Po do sedaj zbranih obvestilih v omenjenih dogodkih tudi niso bili ugotovljeni znaki kaznivih dejanj.

Ne glede na ugotovitve še enkrat poudarjamo, da se policija na vsako prijavo v kateri je udeležen otrok odzove namudoma in z vso resnostjo. Ključno vlogo pri tem pa imajo vsekakor tudi starši, ki naj se z otroki pogovarjajo o podobnih situacijah. Pogovor naj poteka v času, ko starši in otroci niso obremenjeni s konkretnimi primeri, ki so takrat objavljeni v medijih, na svetovnem spletu…ipd.

Kot smo že poročali je potrebno otroke seznaniti s splošnim nasveti kot so, da ne vstopajo v tuja vozila, ne prejemajo daril neznanih oseb, da naj ne sledijo neznanim osebam (ne glede na obljube, da bodo dobili ali videli igračo, videli domačega ljubljenčka…). Otroci se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudb zoperstavijo z odločnim NE.«