Naslovnica / Črna kronika / Padli kolesar v Mostah je ostal brez sape

Padli kolesar v Mostah je ostal brez sape

Gasilci in reševalci so v Mostah pri Komendi ponoči pobrali padlega kolesarja, ki je v postopku s policisti odklonil preizkus alkoholiziranosti, sapo pa mu utegne vzeti tudi izrečena globa.

Da je kolesarjenje sicer lep, vendar nevaren šport, je včeraj ponoči, okoli 23. ure, skusil tudi nesrečni kolesar, ki je je pri bencinski črpalki v Mostah pri Komendi na lastni koži občutil neusmiljeno trdoto asfalta.

Na pomoč padlemu kolesarju, ki je, kot so nam povedali očividci dogodka, deloval kar precej „utrujeno“, so na pomoč priskočili gasilci PGD Kamnik in PGD Moste, ki so mesto nesreče zavarovali ter lažje poškodovanemu kolesarju nudili prvo pomoč do prihoda reševalne ekipe NMP Kamnik, ki je kolesarja oskrbela in z reševalnim vozilom odpeljala naprej v Ljubljano.

Po podatkih Policijske uprave Ljubljana je do nesreče prišlo zaradi neprilagojene hitrosti, kot smo uspeli izvedeti neuradno, pa naj bi kolesarju na njegovem „nočnem turu“ pot prekrižal trak, ki označuje zaprto bencinsko črpalko.

Policisti s padlim kolesarjem, ki mu je očitno pošla vsa sapa, niso imeli pretiranega dela, saj je tekom postopka odklonil preizkus alkoholiziranosti, policisti pa so zoper njega uvedli prekrškovni postopek.

Kolesarju, za katerega se nadejamo, da čim prej okreva, pa utegne „vzeti sapo“ tudi prejeta položnica, saj so denarne kazni za kolesarje, ki se kolesarjenja lotijo vinjeni enake, kot za voznike avtomobilov. Razlika je zgolj v tem, da vinjeni kolesarji ne prejmejo kazenskih točk, višina globe pa je odvisna od tega, koliko je kolesar pred vožnjo „tankal“.

Visoke globe

Če ima kolesar do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi oz. do vključno 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka, obenem pa kaže znake motenj v vedenju, ki posledično lahko botrujejo tudi nezanesljivemu ravnanju v cestnem prometu, prejme globo v višini 300 evrov. Kolesar, ki ima več kot 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi oziroma več kot 0,24, do vključno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prejme globo v višini 600 evrov.

Še nekoliko bolj odžejan kolesar, ki ima več kot 0,80 do vključno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, bo prejel globo v višini 900 evrov, v kolikor pa je na kolo sedel s „polnim tankom“ in ima več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pa prejme globo v višini najmanj 1.200 evrov. Tako visoka globa se voznikom in kolesarjem „obračuna“ tudi v primeru odklonitve preizkusa alkoholiziranosti oz. vožnje pod vplivom kakih prepovedanih substanc, pri čemer vozniki motornih vozil prejmejo tudi 18 kazenskih točk.

Razen globe za vožnjo v vinjenem stanju oz. odklonitve preizkusa alkoholiziranosti, pa kolesarju, ki je sinoči padel v Mostah pri Komendi, potencialno grozi tudi globa zaradi drugih prekrškov, in sicer zaradi neprilagojene hitrosti 40 eur ter neupoštevanja prometne signalizacije 160 eur. V najslabšem primeru torej utegne kolesar dobiti globo v skupni višini 1.400 evrov, kakšna bo dejanska višina skupno izrečene globe, pa je seveda odvisno od samega postopka o prekršku, ki še poteka.

Policisti svetujejo

Glede na to, da je je kolesarskih nesreč vse več tudi na Kamniškem, smo policijskega inšpektorja Tomaža Tomaževica, predstavnika za stike z javnostmi Policijske uprave Ljubljana, zaprosili za nekaj splošnih informacij glede kolesarjenja pod vplivom alkohola ter prejeli sledeče pojasnilo in opozorilo policistov:

“Vozniki koles so v najhujših prometnih nesrečah – v več kot polovici primerov – povzročitelji nesreč. Vsem svetujemo, naj se vzdržijo uživanja alkohola, saj ta z vsakim promilom več povečuje možnost za nastanek nesreče. Enako svetujemo, da tudi odrasli pri vožnji s kolesom uporabljajo zaščitno čelado. Zavedati se moramo, da gre za eno najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu ter pri trčenjih lahko pride do hujših poškodb. Enako velja za padce, kjer so najpogostejše poškodbe glave. Dejstvo je, da so
kolesarji manj varni v cestnem prometu kot drugi udeleženci v cestnem prometu. Med drugim so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni. Zato,
kolesarji, vozite previdno in skrbite za lastno varnost in pred vožnjo nikoli ne uživajte alkohola.

V zadnjih letih se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo, prav tako se je povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji.

V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež.”

Fotografija: PGD Kamnik