Naslovnica / NOVICE / Party Maister – obujena tradicija šolskih plesov na kamniški gimnaziji

Party Maister – obujena tradicija šolskih plesov na kamniški gimnaziji

Na kamniški Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra so obudili tradicijo nekdaj izjemno popularnih šolskih plesov, kar daje upanje, da bodo v Kamniku znova zaživele tudi tovrstne najstniške zabave.

Vsi, ki smo kamniški Šolski center Rudolfa Maistra, kot se je nekoč imenoval, bolj ali manj pogosto, obiskovali pred nekaj desetletji, se namreč še zelo dobro spomnimo nekdanjih šolskih plesov, ki so pred desetljetji predstavljali eno izmed osrednjih zabav takratne kamniške najstniške mladeži.

Tovrstni glasbeno-plesni dogodki so se včasih na šoli odvijali skoraj vsak, ali pa vsaj vsak drugi petek, organizacija šolskih plesov pa je bila v domeni četrtih letnikov, ki so na ta način, ob dobri organizaciji, lahko zaslužili tudi kar precej denarja za maturantski izlet oz. maturantski ples. Bržčas je kaj takšnega v časih davčnih blagajn in Sazasa, da vseh drugih mogočih in nemogočih birokratskih pravil ne omenjamo, najbrž domala neizvedljivo, vseeno pa dogodek, ki so ga v polni avli Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra pripravili člani šolske Press skupine, zbuja vsaj nekaj malega upanja, da bo tradicija šolskih plesov na kamniški gimnaziji in srednji šoli ponovno oživljena.

party maister

Ne gre namreč pozabiti, da tovrstne plese in zabave, ob pomoči in nadzoru šole, organizirajo dijaki sami, vse skupaj pa nemoteče poteka v precej bolj varnem okolju kot so različni nočni klubi v Ljubljani ali njeni okolici. V naših krajih je dandanes, razen v Mladinskem centru Kotlovnica, kjer se odvijajo različne prireditve, ki so namenjene tudi najstniški populaciji, za tovrstno zabavo najstnikov namreč precej slabo poskrbljeno. Zgodbe njihovih staršev, ki so večere ob vikendih preživljali na šolskih plesih ter občasno tudi v podeželskih diskotekah (Encijan, Sušnik, Laser, Šporn…) , pa so v ušesih zdajšnjih najstnikov najbrž zgolj neverjetne pripovedke iz časov, ko so se po naših krajih pasli še mamuti.

Zato je ponovna organizacija šolskega plesa na GSŠRM nedvomno vredna vse pozornosti ter tudi pohvale, saj vodstvo šole in profesorji, ki opravljajo nalogo »gardedam«,  s tem kažejo precejšnjo mero razumevanja do tega, da se morajo mladi, ne le učiti, ampak tudi zabavati, z omogočanjem tovrstnih prireditev pa svojim dijakom ne nudijo zgolj znanja, ampak tudi možnost zabave ter jih hkrati spodbujajo tudi k samoorganiziranju.

Vse skupaj jim očitno kar dobro uspeva, saj kamniška Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra že vrsto let sodi v sam vrh slovenskih srednjih šol, tako po uspehih in dosežkih dijakov na različnih področjih ter na maturi, nenazadnje pa tudi po številu zlatih maturantov, ki jih na šoli »pridelajo« vsako leto. Vendar včasih na to v Kamniku kar nekoliko pozabljamo, četudi ima kamniška gimnazija in srednja šola ima že dolgoletno in uspešno tradicijo.

Sodeč po objavljenih fotografijah, so se dijaki na svojem šolskem plesu prav imenitno zabavali in pokazali, da se znajo, ne le pridno učiti, ampak tudi dobro zabavati. Kako so vse skupaj doživeli sami, pa si lahko ogledate v zapisu, ki so ga člani šolske Press skupine pripravili in objavili na šolski spletni strani.

Povezava: PARTY MAISTER TRESE ŠOLO