Naslovnica / NOVICE / PEROVANJE – letos v perovski fabriki Titan

PEROVANJE – letos v perovski fabriki Titan

Se še spomnite (ali ste vsaj slišali zanje) minulih Perovanj ali Ta veselih peromajskih dni (če se ne, vas vabimo na šilce spominov v društveno spletno gnezdo http://drustvo.klamnik-perovo.si), ko smo naš domači kraj, Perovo, prepletli s kulturnimi, športnimi in družabnimi dogodki ter poslasticami in za višnjo na praznični torti vsako leto zaključili praznovanje ob Kamniški Bistrici, kjer sta si Zgornje in Spodnje Perovo podala roki?! Lani v čast prelepemu in trdnemu novozgrajenemu Perovskem mostu?!

 

Obljubili smo, da bomo praznovanje ponovili, če se bomo imeli lepo. In, smo se imeli, zato obljubo izpolnjujemo …

… s Perovanjem, že petim po vrsti, 9. maja 2015,

to je le dan po tem, ko bo naše Perovo praznovalo svoj 774. rojstni dan od prve omembe kraja Perovo. Letos bomo naš krajevni praznik odeli pod plašč leta tehnične in industrijske dediščine. Ves praznični program (športni, kulturni in družabni) praznovanja, se bo letos odvijal na tovarniških površinah Titana, tovarna pa nam bo tega dne odprla tudi svoja vrata v proizvodne prostore ter elektrarno in ponudila tudi hišni sejem.  Perovanje bo tako hkrati tudi perovski prispevek Kamniku v nizu zanimivih zgodb o kamniških fabrikah, a s pomenljivim naslovom Še so perovske fabrike!

perovanje18

Zakaj, v srčiki Perovanja, tovarna Titan?!

Zato, ker se je z njo začela industrijska doba, ki je pomenila za Perovo razvoj, pa tudi konec vaškega življenja. Zato, ker je to perovska tovarna z najdaljšo (stoletno) tradicijo in ugledom. Zato, ker želimo z njo na spominsko potovanje skozi čas, ko je zaposlovala tisoče delavcev in skrbela za vsakdanji kruhek, dobro počutje in varnost delavcev in njihovih družin. Ne le na Perovem, tudi v širšem kamniškem prostoru, saj je vsak drugi krajan in občan tako ali drugače povezan s Titanom. In konec koncev tudi zato, da doživimo njen delovni utrip ta – hip!

Z eno besedo, to bo dan odprtih vrat in src krajanov Perovega in njihove tovarne Titan, njenih (nekdanjih in sedanjih) delavcev in vseh dobromiselčih od vsepovsod.

V teh predprazničnih prvomajskih dneh v Športno kulturnem društvu Dober dan, Perovo (z roko v roki s tovarno Titan in avtorji kamniške zgodbe Kam so šle vse fabrike) z abecedo iskrene predanosti Perovemu in vsem ter vsemu, kar ga je skozi stoletni čas oblikovalo, pridno snujemo praznično programsko ponudbo, s poslasticami … A, njene čarobne »sestavine« vam razkrijemo ob naslednji objavi.

Za zdaj le: Perovanje 2015 – bo! 9. maja v tovarni Titan, od 10h do 13h in od 15h do 18h s tovarniško, športno, kulturno in družabno ponudbo z dodano vrednostjo!

Vabljeni na Perovanje tudi vsi nekdanji Titanovi delavci, saj bo to kot nalašč tudi dan za druženje s svojimi nekdanjimi sodelavci!

Ivana Skamen, predsednica Društva Perovo

Fotografije: Perovanjski spominski fotoutrinki iz preteklih let

perovanje10