Naslovnica / NOVICE / Perovčki, prvošolčki v Šoli zdravja

Perovčki, prvošolčki v Šoli zdravja

Ščepec soli v vodo in štumf, pa telovadit

Da smo se uspešno tudi Perovčki (takšno ime si je naša skupina iz Perovega izbrala) vključili v Šolo zdravja (osnovna aktivnost je jutranja, 30 minutna telovadba »1000 gibov« po metodi dr. Nikolaya Grishina) in tako postali še en uspešen kamniški podmladek telovadcev, gre predvsem zasluga in pohvala perovski »deklici za vse« – Heleni Sterle in njenemu (našemu) Društvu Perovo, pa seveda »ravnateljici« Šole zdravja Zdenki Katkič, »Keršmančevi« Mariji Korošec, ki nas je popeljala v svet zdravega jutranjega gibanja in Dani Hace, ki njeno delo nadaljuje.

perovcki1

Lani, na dan godovanja sv. Martina, 11. 11., nas je 11 najbolj zagretih domačink pričelo z jutranjo vadbo in poskrbelo za otvoritveni foto posnetek, ki je v krajevnem Perovskem listu, humorno in dobrodelno novembrsko obarvan, brkato vabil in napovedoval nadvse prijetno in zabavno druženje na športnem igrišču na Zikovi ulici. Po dveh mesecih, ko se pišejo te vrstice, se je število Perovčkov več kot podvojilo, vedra podoba in vsebina prvega srečanja, pa se nadaljuje: vsako jutro ob pol osmih, na petek in svetek in tudi, če letijo ušpičene prekle, razen nedelje, Perovčki pol ure migamo na vso moč. Ena od udeleženk se pohvali, da svoj jutranji telovadni obred začenja tako, da pred odhodom na igrišče popije, po nasvetu dr. Grishinija, velik kozarec rahlo osoljene vode in da ima ščepec soli, ki ga nasuje v nogavice, čudežni učinek prijetnega gretja in masiranja stopal…

perovcki2

Včasih poskrbimo tudi za posebna jutra… Jutro z Anino zvezdico, s sv. Miklavžem, z Božičkom, s Heleno,… Vsako jutro, novo jutro, vsako drugače lepo, … Včasih občudujemo še luno, ki se v teh dolgih zimskih nočeh, kar noče posloviti; včasih nam zarja s Kamniških planin obeta lep sončen dan, včasih nam dežne kaplje in snežinke drsijo po razgretih licih … Naše golo drevo sredi igrišča smo odele in okrasile v oranžno in po svoje zažari, ko ga vsako jutro »objamemo« (obkrožimo) z jutranjim pozdravom.

Saj ni res, pa je!

Lepa in brezskrbna jutra je skalilo le eno samo, že (skoraj) pozabljeno… Da kalimo javni red in mir, izvemo… Resno. Tako resno, da je bila na KS Perovo in prekrškovni organ Občine Kamnik s strani bližnjega krajana podana prijava… In, po črki zakona (telovadba se izvaja na javni površini in v času, ki ne pomeni kršenje javnega reda in miru) in zdravi pameti zavrnjena, s priporočilom, da se »občutljivi« prijavitelj pogovori z organizatorji Šole zdravja na Perovem… Še bolje pa bi bilo, da se nam pridruži pri zdravi jutranji vadbi, kot so se nam številni drugi iz bližnjih blokov. Vabilo še vedno velja, neljubi dogodek pa tudi ni prezrt in pazimo, da je glasno predvsem naše srce …

Duhovito pospremi neljubi dogodek naš podpornik Dušan na facebooku, ki mu pritrdijo številni všečki in komentarji :

»Vrli Kamničani. Zaradi preglasne jutranje telovadbe, na Zikovi, v našem lepem mestu, mahanja z rokami in nogami, počepov, obratov z glavo levo in desno, so stanovalci prijavili to početje na kamniški županad. Pazite na muhe v stanovanjih, ne puščajte jih na svobodo, ker zaradi preglasnega mušjega kihanja sledi prijava in kazen za kršenje javnega reda in miru. Veselo v Kamnik in urno naprej!«

Rezultati po dveh mesecih telovadbe so neverjetni!

Ne pretiravamo! Brez težav (ali s čisto majhnimi) s stojo na eni nogi opravimo »alkotest«, krožimo z rokami in »pomivamo okna« v velikih krogih, brez izdajalskega škripanja v ramenskih sklepih, že skoraj vsi poljubljamo kolena in brez težav s tal pobiramo dobro energijo… In tako naprej in tako naprej, od vsemogočih telesnih gibov do zadovoljstva, ki se ob tem poraja: zmorem, če se potrudim in redno vadim.

Zato so sladke kot bombonček in pravi zaključek naše uspešne perovske telovadne zgodbice, iskrive besede malega fantička, ki jih je nedavno, ko je stopal mimo nas, zaupal svojemu spremljevalcu na poti v šolo: »A, ne, te tete, ki vsak dan telovadijo, bodo tud’ dobile mišice«…!

Besedilo in fotografije: Ivana Skamen  

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve