Naslovnica / KULTURA / Pesnika – Kajuh in Balantič med samostanskimi zidovi

Pesnika – Kajuh in Balantič med samostanskimi zidovi

V četrtek, 17. junija 2021, je v Samostanu Mekinje potekal recital poezije pesnikov Franceta Balantiča in Karla Destovnika Kajuha z naslovom Pesnika. Recital Pesnika je plod sodelovanja dveh knjižnic, ki delujeta v rojstnih mestih dveh mladih, nadarjenih in v vojni ubitih pesnikov.

Velenjska in kamniška knjižnica sta se za sodelovanje odločili z namenom, da data moč predvsem poeziji dveh pesnikov, ki ju druži tragična vojna usoda. Njuna poezija odmeva skozi čas.

 

Pesmi sta interpretirala dramska igralca, Velenjčan Marko Mandić in nekdanji Kamničan Zvone Hribar. Recital je spremljal spremljal pianist Joži Šalej.
Recital je bil prvič izveden v nedeljo, 13. junija 2021, v atriju Muzeja Velenje, kamniška izvedba pa je potekala v atriju mekinjskega samostana.

 

Lepo število ljubiteljev poezije je na začetku recitala v imenu občine pozdravil podžupan Občine Kamnik Sandi Uršič. Recital je bil prvi izmed več načrtovanih dogodkov, s katerimi Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik obeležuje 100-letnice rojstva pesnika Franceta Balantiča, ki jo bomo praznovali v letošnjem novembru.

KFBK
Foto: Andrej Kotnik, KFBK