Naslovnica / KULTURA / Pest besed – poetična poslastica Kamfesta

Pest besed – poetična poslastica Kamfesta

Včeraj zvečer se je v sklopu festivala Kamfest odvila lokalna poetična poslastica, pesniški mnogoboj Pest besed, na kateri se je z verzi spopadla osmerica avtohtonih in tujerodnih stihoklepov, ki so se hkrati potegovali tudi za uvrstitev na 1. slovensko prvenstvo v slam poeziji.

Stroge žirante, med katerimi sta bila tokrat tudi pesnika Esad Babačić in Dejan Koban, je najbolj navdušila trojka obetavnih besednih čipkovezov, ki so uspeli zbrati največ točk; Pino Pograjc, Vid Topolovec in Pavla Zabret, ki so s tem postali tudi prvi trije finalisti prvega slovenskega prvenstva v slam poeziji.

pest besed kamfest 17

Sinočnja Pest besed je v podeževni, vlažno-megleni Keršmančev park privabila več obiskovalcev kot morebitna razprodaja namiznega vina oz. celo več, kot nastopajoči na Glavnem odru Kamfesta, kar  pravzaprav ni nič nenavadnega, saj je šlo za finalno prireditev izjemno uspešne prve sezone pesniških mnogobojev, ki so vsakič znova napolnili prostore Mladinskega centra Kotlovnica in si pridobili precej številčno ter nadvse zvesto občinstvo.

pest besed kamfest 15

Pesniški mnogoboj se je tokrat, namesto v intimno temačnem zavetju Kotlovnice, po ustaljenem scenariju odvijal pod megleno koprenastim milim nebom, kar je predstavljalo poseben izziv tako organizatorjem prireditve, kot tudi nastopajočim, ki so imeli spričo tega kar nekoliko treme. Oder je bil večji, občinstva še več, k vsemu skupaj pa je po svoje prispevala tudi negotovost zaradi vremena, ki je še dobro uro pred prireditvijo grozilo, da pesniškega mnogoboja v bledi bleščavi skoraj polne lune, pod katero se je mokro bleščal oder, sploh ne bo moč izpeljati.

pest besed kamfest0 1

Posebnost tokratnega pesniškega spopada je bila sestava petčlanske žirije, ki je, podobno kot žirija pri smučarskih skokih, poezijo in nastope ocenjevala s točkami od 1 do 10. V žiriji sta bila tokrat, razen treh naključno izbranih žirantov, ki so bili izžrebani s pomočjo nekakšne tombole, tudi častna gosta, in sicer pesnika Esad Babačič ter Dejan Koban, ki sta se v enem izmed kratkih predahov predstavila tudi s svojo poezijo.

pest besed kamfest 22

Esad Babačić in Dejan Koban

Odmore med posameznimi tekmovalnimi krogi na katerih so se predstavili: nesporna »carica« prve sezone Pest besed, ki je v znamenito modro knjižico zmagovalcev zapisala kar tri svoje pesmi, Pavla Zabret, Neža Vavpetič, Ela Praznik, Manca Ropret, Kristjan Koželj, Pino Pograjc, Vid Topolovec in Gašper Tonin, so bili popestreni z glasbenimi vložki, nastope povečini mladih pesnic in pesnikov, pa je občinstvo, med katerimi je bilo moč opaziti kar navijaške skupine posameznih nastopajočih, nagrajevalo z glasnimi aplavzi, žiranti pa z nekoliko manj glasnimi ocenami.

Najboljši vtis na občinstvo in žirante so na finalni prireditvi sezone naredili: zmagovalec Pino Pograjc ter Pavla Zabret in Vid Topolovec, ki so se z osvojitvijo prvih treh mest uvrstili tudi v finale 1. slovenskega prvenstva v slam poeziji, za kar jim iskreno čestitamo ter jim želimo čim boljšo uvrstitev na finalu slovenskega prvenstva. Razen sinočnjih zmagovalcev, pa si iskrene čestitke za pogum in voljo zaslužijo tudi vsi drugi pesniki in pesnice, ki so se pojavili in zvrstili na odru prve sezone pesniškega mnogoboja Pest besed.

pest besed kamfest 24

Kot že večkrat pred tem, je sinočnjo prireditev tudi tokrat povezoval nepogrešljivi Matic Maček, ki skupaj z Urbanom Kavko in Aljošo Rebrača sestavlja udarno »mizarsko« pest, ki ji gre pripisati največ zaslug za zasnovo in izpeljavo enega izmed najboljših, najbrž pa tudi najuspešnejših kulturno-umetniških projektov, kar se jih je v zadnjem času porodilo in zaživelo na Kamniškem.

pest besed kamfest 1

Seveda pri vsem skupaj ne gre pozabiti tudi na ne nezanemarljivo sodelovanje in pomoč Mladinskega centra Kotlovnica, ki so je bili fantje deležni pri zasnovi in izvedbi izjemno uspešne prve sezone Pesti besed, ampak pred omenjeno trojico se lahko vsak kamniški ljubitelj poezije najbrž lahko samo spoštljivo odkrije.

Aljoša Rebrača, Matic Maček in Urban Kavka, pobudniki in organizatorji pesniškega mnogoboja Pest besed.

Aljoša Rebrača, Matic Maček in Urban Kavka, pobudniki in organizatorji pesniškega mnogoboja Pest besed.

Prva sezona kamniških pesniških mnogobojev, ki so bili deležni posnemanja v še nekaterih slovenskih krajih, se je s sinočnjo prireditvijo končala, je pa hkrati pomenila tudi uradni začetek delovanja SiSlama, slovenske mreže za razvoj in promocijo slam poezije, ki je nastala kot zveza med štirimi lokalnimi slam organizatorji in sicer Pest besed (Kamnik), Ožuljeni jezik (Maribor), Zasljemimo (Celje) in Udarno in ekspresivno (Ptuj).

Četudi si želimo, da bi poletje trajalo vsaj še nekaj časa, pa se že veselimo tudi skorajšnje jeseni, ne le zaradi nove letine rujnega vinca, ampak predvsem zaradi nove sezone pesniških mnogobojev Pest besed.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve