Naslovnica / ŠPORT / Pester in uspešen triatlonski vikend

Pester in uspešen triatlonski vikend

Potem, ko so se slovenski triatlonci na domačih tleh letos pomerili v dveh duatlonih, se je končno začela tudi triatlonska sezona. Ta se že po tradiciji začne s triatlonom na Ptuju.

V absolutni konkurenci je zmagal Domen Dornik, pred še ne osemnajstletnim Kamničanom in članom Triatlon kluba Trisport Janom Škrjancem. Prav tako je med dekleti v absolutni konkurenci bila druga Kamničanka, vendar članica TK Utrip Maruša Klemenc. Premagala jo je perspektivna mlada Ribničanka Monika Bartol.

Na zmagovalne stopničke so stopili še: Anja Hribar, Arne Pilih, Zarja Pančur, Ajda Ahačič, Bojan Knap, Janez  Egart (vsi TK Trisport) in Jaka Mlakar, Stela Štebe, Neža Turšič in Mark Mandič (vsi TK Utrip).

 

Potem, ko je Matevž Planko (TK Trisport) na duatlonih v Ribnici in Logatcu dokazal, da je trenutno v tej disciplini najboljši Slovenec, pa je komaj čakal , da se preizkusi na tekmi v tujini. Minulo soboto se mu je ponudila priložnost, ko je nastopil na tekmi za Evropski pokal, ki je hkrati štela za Mediteransko prvenstvo. Matevž je v konkurenci več kot petdesetih najboljših triatloncev Evrope dosegel 15. mesto, kar je lep dosežek, še posebej, ker je to začetek sezone. V svojem poročilu je Matevž zapisal :

»Že na domačih tekmah sem videl, da pripravljenost ni slaba, še vedno pa sem se zavedal, da je tekmovanje v tujini popolnoma druga zgodba. Pred tekmo sem se počutil dobro, edina stvar, ki me je nekoliko skrbela je bilo plavanje, saj plavalna forma še ni optimalna. Z nekaj sreče in z drugim časom kolesa,  sem zelo hitro ujel prvo skupino. Ker je bila prva skupina tekmovalcev zelo velika, kolesarska trasa pa nič kaj zahtevna, sem že pred tekmo vedel, da se bo vse odločalo na teku in da kakršen koli pobeg na kolesu ne pride v poštev. Iz menjave sem na tek odšel kot peti, kar me veseli, saj so menjave in njihova izvedba v tako izenačeni konkurenci zelo pomemben del. Tekel sem v svojem tempu in dosegel lep čas teka ter tekmo zaključil na, za ta del sezone, odličnem 15. mestu.«

Naslednji teden gresta Matevž Planko ter Jan Škrjanc na Poljsko, kjer se bosta pomerila na novem izzivu za Evropski pokal, Jan v mladinski, Matevž pa v elitni konkurenci.

Niso pa tekmovali le perspektivni in mladi kamniški triatlonci, ampak tudi nekoliko starejši in vzdržljivejši »stari mački«. Na nekoliko daljši razdalji so se pomerili v hrvaškem Zadru (1,9km/90km/21,1km). Omeniti velja Luko Kočarja (TK Utrip), ki je v svoji starostni kategoriji premagal mlade vrstnike in pa Trisportove Mamutke v sestavi Nataša Nolde, Tina Brelih in Nataša Planko, ki so med 32. štafetami zasedle 8. mesto, med ženskimi štafetami pa so premagale vso konkurenco.