Naslovnica / NOVICE / Pester začetek leta vodnikov reševalnih psov KD Duplica

Pester začetek leta vodnikov reševalnih psov KD Duplica

Za vodnike reševalnih psov Kinološkega društva Duplica se je leto 2020 začelo zelo pestro.

Z osnovnim teoretičnim usposabljanjem vodnikov na Centru za zaščito in reševanje na Igu sta začela naša člana Matija in Primož. Usposabljanje je zajemalo različne zanimive tematike, od  zgodovine reševalnih psov in prve veterinarske pomoči, do taktike iskanja pogrešanih oseb v naravi ter napredne orientacije in komunikacije preko radijskih postaj. Zaradi situacije v zvezi z virusom Covid-19 je bil zadnji del teorije izveden virtualno, teoretični in praktični izpiti pa so morali počakati na preklic karantene. Seveda sta jih oba uspešno opravila.

V mesecu februarju je naše društvo pridobilo dva nova člana, in sicer Darjo z border collijem Tayom in Klemena z belgijskim ovčarjem Brutom. Skupaj smo postali že kar prijetna skupina, treningi pa so vedno bolj zanimivi in raznoliki.

Kljub karanteni smo naše delo nadaljevali individualno in na daljavo, po koncu karantene pa smo ponovno začeli intenzivno delati in pripravljati naše kužke na prve izpite. Prvo priložnost sta dobila Matija in Meda, ki sta se udeležila izpitov v organizaciji KD Ljubljana, kjer sta uspešno opravila predizpit iz iskanja pogrešanih oseb v naravi.

Pretekli vikend smo se vodniki reševalnih psov udeležili dvodnevne vaje za mlade vodnike v Senožečah, ki jo je organiziralo ŠKD Logatec. Vaje smo se udeležili Darja z Tayom, Tajda z Bossom, Klemen z Brutom, Matija z Medo in Primož z Ajšo.

Tako smo se v soboto zjutraj zbrali na društvenem poligonu in se skupaj v koloni podali proti Senožečam. Po prihodu v tabor smo postavili šotore in že ob 8. uri pričeli s prvim predavanjem. Sobota je zajemala predavanja na temo uporabe ročnih GPS naprav in orientacije na terenu, ki jim je sledila praktična uporaba, pri kateri so morali vodniki opraviti različne naloge orientacije, svoj položaj in dogajanje na terenu pa nenehno sporočati v bazni tabor.Večerni del je zajemal predavanja na temo prve medicinske pomoči na terenu in predstavitve resničnih iskalnih akcij. Poudarek je temeljil na uporabnosti znanja vodnikov in okoliščinah, v katerih se vodniki reševalnih psov najbolj pogosto znajdejo.

Nedelja je bila namenjena predvsem delu s psi. Po zgodnjem zajtrku smo svojo opremo natovorili v kombije, naše kosmatince pa v posebne prikolice, namenjene prevozu reševalnih psov in se odpeljali na delovišča, ker smo preko dneva krožili iz enega na drugega. Vso teorijo iz predavanj smo lahko preizkusili tudi v praksi. Od iskanja pogrešane osebe v naravi in v ruševini, iskanje v strelcih ter zelo pomembna prva pomoč in igra s psom. Po zaključku dela na deloviščih je sledila kratka analiza našega dela in napotki za naprej ter povratek v tabor. Vikend se je končal veselo, s podelitvami diplom in čevapčiči.

Za nami je uspešen in nadvse poučen vikend, mi pa s še večjim zagonom treniramo naprej. Čaka nas še pestra jesen saj bomo na društvu organizirali izpite iz iskanja pogrešanih oseb, prav tako pa nas čakajo tudi izpiti z našimi psi.

Naše delo nikoli ne počiva, saj med reševalci velja rek: Biti vodnik reševalnega psa ni le hobi ampak način življenja!

Primož Trebušak