Naslovnica / KULTURA / Pevci DKD Solidarnost so stoletnico društva obeležili pred polno dvorano DK Kamnik

Pevci DKD Solidarnost so stoletnico društva obeležili pred polno dvorano DK Kamnik

Včeraj so pevci Delavskega kulturnega društva Solidarnost s pesmijo predstavili njihovo bogato preteklost, sedanjost in prihodnost.

Dvorana, ki je pokala po šivih, kamere in fotoaparati – na odru pa skupina marljivih ljudi, ki s srcem delajo in živijo za društvo. Ko je društvo pred stotimi leti ustanavljalo zbor najbrž niso pričakovali, da bo dočakal tolikšno starost; tako kot danes je pred stotimi leti prav tako šlo za dostojanstvo delavcev, ki so zmožni in željni še česa več, kot stati 12 ur ob priganjalskih strojih. Žene in možje so stopili skupaj, svoje dostojanstvo izrazili s pesmijo, društvu pa dali ime ki povezuje, ime ki pomeni dar.

Poleg vokalne glasbe smo včeraj slišali tudi instrumentalno glasbo violine, kitare, klarineta, flavte in klavirja. Pravo navdušenje je požela zborovodkinja bivših otroških pevskih zborov Vrabčki in Cicibančki, Marinka Aparnik, na klavir pa je zaigrala prelep Chopinov valček.

Po dobri uri ubranega petja se je koncert bližal koncu in na vrsto so prišle podelitve. Republika Slovenije ceni pevsko dejavnost in za to podeljuje Gallusova priznanja za večletno glasbeno ustvarjanje. Tone Ftičar in Tina Dobovšek sta skupaj podelila zajeten šop priznanj tistim, ki jih v preteklih letih še niso prejeli. Skorajda čisto vsi so prejeli priznanja, nekateri za petletno sodelovanje, drugi za deset, za petnajst let se podeljuje zlata značka in za 30 in več se podeli častna Gallusova značka.

Mimo protokola pa se je odvilo še eno presenečenje. Pevke in pevci so podelili priznanje Martinu Gorencu, predsedniku Delavskega kulturnega društva Solidarnost, ki se je v zbor včlanil leta 1978 in bil pred leti izvoljen za predsednika zaradi marljivosti in drugih dobrih lastnosti. Pred desetimi leti je prevzel vodenje DKD Solidarnost in se spopadal z organizacijskimi, umetniškimi in gospodarskimi problemi, ki jih je uspešno reševal. V znak spoštovanja in zahvalo so mu člani izročili spominsko priznanje, in se mu še enkrat zahvalili za delovanje v njihovih vrstah.

Za konec so na odru spregovorili še prijatelji in podporniki društva, koncert pa se je zaključil z združenimi instrumentalisti in obema zboroma, ki so odpeli še zadnjo pesem večera.