Naslovnica / KOMENTARJI / Pisma bralcev / Pismo bralca: O smeteh in kantah

Pismo bralca: O smeteh in kantah

Ime mi je Stanjko, Stanjko smetnjak. Živel sem ob hiši na koncu ulice. Vsak dan so otroci švigali gor in dol. Prijazni lastnik me je obiskoval vsak dan. Hranil me je z ostanki hrane, papirjem, strganimi copati. Tudi za kakšen kakec se je našel prostor v mojem želodcu. To so bli časi!

Sedaj samevam ob robu gozda. Še sam ne vem, kako sem prišel tja. Moral bi biti na smetišču. Očitno so me pozabili.

Namesto mene so sedaj novejši, lepo obarvani, plastični smetnjaki. Res so lepi. So pa tudi izbirčni. Madonca, ta mladina. Razvajeni do amena.

Najprej je prišel črn. Potem rjav. Kmalu so dobili sestrice vrečke. Lepe rumene. Rekli so da je to ekološko. Mislim, da je. A kar čez noč so izginile. Prišel je nov, lep rumen pokrov. Res lep, vidi se že iz Starega gradu. Kamorkoli pogledaš, samo rumeno. Slišal sem, da bodo prvošolčkom ukinili rutke. Baje se bodo prihodnje leto sprehajali z rumenimi smetnjaki.

In ravno zaradi tega, so z vseh ekoloških otokov pobrali rumene smetnjake. Da ne bi bilo prvošolarčkov preveč. Saj veste, šole pokajo po šivih. Denarja za nove pa ni.

Nedavno so dodali modre, tudi zelo lepe, ampak niso tako lepi kot rumeni, ki so za odtenek lepši. Za rumeni odtenek.

Kar naenkrat je smetnjakov toliko in tako lepi so, da ljudje stojijo ure in ure, praskajoč se po glavi in se velikokrat ne morejo odločit, kateri je lepši (najlepši dobi priboljšek).

Črne, najgrše kante naj ne bi hranili več tako pogosto. Grda je. In ker je naj ne bi hranili dovolj dobro, prijazni gospodje ne pregledujejo več njenih zob na 14 dni (brez rednih pregledov lahko postane neuporabna, zato otroci, umivajte si zobe).

Ampak opažam, da ljudje črno kanto kljub tem hranijo še vedno tako pogosto. In še več. Ljudje imajo toliko zanjo, da poleg postavljajo dodatno hrano. Nekateri nimajo več prostora ob kantah in nosijo hrano tudi že meni, na rob gozda. Verjetno mislijo, da se tukaj sprehajajo črne kante in če bi slučajno postala ravno tedaj lačna…

Modrih kant ne marajo preveč. In tudi te pregledujejo le na štiri tedne. Pred tem, ko jih še ni bilo, je bilo v črnih vedno polovico kartona in papirja in polovico mešanih kakcev, ponucanih zobnih ščetk in stare šare.

Ja samo… tukaj pa nekaj ne štima. Zakaj potem ljudje še vedno hranijo pretežno črne in so te site že po dveh tednih.

Kmalu bo prišel čas, ko bodo pregrešno drag odvoz smeti, 40€ za petčlansko družino in še dva mačka, namenjen samemu sebi. Res je, smetimo preveč. Verjetno bomo kmalu morali nehati. Ničelna toleranca.

Zbiramo, ločujemo in prav je tako. Nekaj pa se zalomi pri matematiki. Očitno vas ni učila moja tašča. Če je ne poznate, bi jo pa morali, ker potem danes ne bi porabil svojega časa za zgodbice, ki so še kako resnične.

Klical sem Publicus. Ponujajo mi smetnjak za plenice. Nimam težav s plenicami. Vsaj zaenkrat še ne.

Državna direktiva (očitno je v Komendi, kjer črno odvažajo na 14 dni, še ne poznajo).

Ne zanima jih, da se mi v smetjaku en mesec valjajo kakci mojih dveh muc. Lahko pa proti plačilu dobim rdečo, lepo rdečo vrečko, v katero lahko spravim dodatno stvar.

Ne, hvala.

Resnično mislite, da vam bomo ločevali odpadke, s katerimi verjetno še služite, odpeljali pa jih ne boste več.

Pa bi imel še kaj za pripomnit. Pa ne bom. Ker ne jamram, ampak iščem rešitve. Kdo je že to rekel?!

Lepo vas prosim, še Stanjko ve, da tukaj nekaj ne štima. Pa je “samo” smetnjak.

Rok Zore,
Kamnik