Naslovnica / Črna kronika / Planinski dom na Korošici je povsem uničen

Planinski dom na Korošici je povsem uničen

Požar, do katerega je včeraj zvečer prišlo v zimski sobi Kocbekovega doma na Korošici, je kljub trudu gasilcev in gorskih reševalcev, povsem uničil priljubljeno planinsko postojanko.

Po podatkih, ki so jih posredovali s Policijske uprave Celje, so se v času požara v planinski koči nahajali trije tuji državljani, in sicer 41-letna državljanka Poljske, ki stanuje na območju Zadra, ter njena mladoletna sinova. Vsi trije so bili v dolino prepeljani s policijskih helikopterjem, v požaru pa sta 41-letnica in njen mladoletni sin utrpela lažje telesne poškodbe. Nudena jima je bila zdravniška oskrba, poškodovanega mladoletnika, ki naj bi se poškodoval pri bežanju pred ognjem, pa so reševalci Nujne medicinske pomoči Kamnik, kmalu po prevozu v dolino, z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v Ljubljano.

Na štedilnik petrolej namesto vode

Po zaenkrat še neuradnih podatkih, dogodek policisti še vedno preiskujejo, je izbruhu silovitega požara botrovala neprevidnost, saj naj bi 41-letnica, ki je želela v zimski sobi skuhati čaj, iz plastične posode, misleč, da je v njej voda, v kozico na štedilniku nalila petrolej, kar je pripeljalo do hipnega in silovitega požara, ki ga kljub trudu gasilcev ni bilo več moč ustaviti in pogasiti.

Dostop do planinske koče na Korošici, ki leži 1.808 metrov visoke, je namreč mogoč zgolj peš oz. s helikopterjem, zato je bila večina opreme, gasilcev in gorskih reševalcev, na Korošico prepeljana s policijskim helikopterjem.

Žal gasilci, ob pomoči gorskih reševalcev, kljub prenosnim črpalkam in drugi opremi, niso mogli narediti prav dosti, saj v vodnih zbiralnikih ob planinskem domu, spričo sušnega poletja, ni bilo prav dosti vode, tako da so gasilci lahko zgolj odstranili plinske jeklenke, ki so se nahajale v planinskem domu ter poskrbeli, da se ogenj ni razširil še na okolico.

Gasilci so noč prebili na Korošici, tako kot policisti, pa s svojimi aktivnostmi pa nadaljujejo tudi danes.

Zle slutnje oskrbnice

Uradna sezona Kocbekovega doma na Korošici je sicer že končana, saj je priljubljena oskrbnica Mojca Perbil ravno včeraj dopoldne planinski dom zapustila. Planinski dom je bil tako zaprt, je pa vsem obiskovalcem, kot je to v gorskih postojankah v navadi, na voljo urejena zimska soba, v kateri se je včeraj nastanila tudi družina pohodnikov iz tujine.

Kot nam je v telefonskem pogovoru povedala oskrbnica Mojca, katere domala že legendarna prijazna gostoljubnost je v zadnjih letih nemalo pripomogla k še večji priljubljenosti in obiskanosti Kocbekovega doma na Korošici, je omenjeno družino srečala pri Planinškovi kmetiji, kjer so pohodniki prevzeli ključe zimske sobe.

V času našega telefonskega pogovora oskrbnica Mojca še ni našla pravih besed, je pa mimogrede, kot zanimivost omenila, da so jo zle slutnje obhajale že pred dvema dnevoma. »Če verjamete ali ne, dva dni nazaj, ko se je ob zaključku sezone že vse uredilo, se mi je sanjalo, da smo umikali plinske bombe, da je začelo goreti, da je prišel helikopter in podobno…«  Kot vse kaže so se oskrbničine zle slutnje uresničile prav včeraj, ko je tako ljubo ji planino zapustila.

Ogenj je planinski dom na Korošici, katerega nastanek sega v leto 1876, v preteklosti enkrat že povsem uničil, in sicer leta 1881, vendar so leto kasneje kočo ponovno obnovili.

Prve ugotovitve policistov

Po podatkih Policijske uprave Celje, so policisti po obvestilu o požaru na koči pod Korošico ugotovili, da so bili v koči trije tuji državljani, in sicer 41-letna državljanka Poljske, stanujoča na območju Zadra v Republiki Hrvaški, ter njena dva mladoletna sinova, ki so nameravali v koči prespati.

V tako imenovani »zimski sobi, ki je za obiskovalce odprta ves čas, so našli plastenko s tekočino, ki jo je 41-letnica v dobri veri, da je v njej voda, nameravala prekuhati na plinskem štedilniku. Pri tem je prišlo do vžiga tekočine. 41-letnica, ki jo je ogenj poškodoval po obrazu, vratu, prsnem košu in rokah je plinski štedilnik takoj ugasnila, vnetljivo tekočino pa poskušala odstraniti iz objekta, pri čemer se je najverjetneje del tekočine polil, tako, da je celoten prostor zajel ogenj. Vsi trije so se uspeli rešiti iz gorečega prostora in vse tri so v nadaljevanju s helikopterjem tudi odpeljali v bolnišnico.

Ogenj je poškodoval 41-letno obiskovalko, eden od sinov si je lažje poškodoval roko in stopalo, drugi na srečo ni bil poškodovan.

Po prvih podatkih znaša povzročena škoda okoli 30.000 €. Preiskava, ki še poteka, teče v smeri suma storitve kaznivega dejanja Povzročitev splošne
nevarnosti.

X