Naslovnica / Nerazvrščeno / Plešoče čebelice v kamniški Supernovi

Plešoče čebelice v kamniški Supernovi

V osrednjem kamniškem nakupovalnem centru Supernova so se plesom, otroškimi delavnicami ter odprtjem, čebelam in čebelarstvu posvečene razstave likovnih del učencev OŠ Frana Albrehta, poklonili marljivim žuželkam in svetovnemu dnevu čebel.

Na pobudo Slovenije so članice Organizacije združenih narodov leta 2017 soglasno potrdile, da se 20. maj, ki je hkrati tudi rojstni dan Antona Janše, pionirja slovenskega sodobnega čebelarstva, razglasi za svetovni dan čebel.

Po nekaterih podatkih naj bi bil čebelar vsak 200. Slovenec, ker je leto 2022 tudi evropsko leto mladih, pa je bila glavna tema letošnjega »praznika čebelic«, v veliki meri posvečena čebelarstvu mladih.

Da bi opozorili na pomen čebel in opozorili na njihov praznik, čebelice in čebelarstvo pa še bolj približali mladim, so v soboto, 21. 5. 2022, le dan za svetovnim dnevom čebel, poskrbeli tudi v osrednjem kamniškem nakupovalnem centru Supernova Kamnik, v katerem je bila odprta razstava likovnih del, ki so jih narisali učenke in učenci OŠ Frana Albrehta.

 

Kopico prav imenitnih risb čebelic si lahko do nadaljnjega ogledate na stenah ob tekočih stopnicah kamniške Supernove, v kateri je bilo v soboto živahno kot v pravem čebeljem panju.

Za vesel vrvež so poskrbeli mladi plesalci in plesalke plesne šole Spice iz Kranja, marsikateri mladi obiskovalec kamniške Supernove pa je čebelico, ki je nastala tekom otroških delavnic, ob stojnici z medom in medenimi izdelki lahko odnesel tudi s seboj v domači panj.

Tam ga bo spominjala na to, da je s čebelicami, ki znajo sicer tudi pičiti, ampak le kadar se branijo, ravnati nadvse spoštljivo, saj niso zgolj pridne in marljive, temveč tudi nadvse koristne žuželke, brez katerih ne bi bilo ne rožic, ne sadja, najbrž pa tudi ne življenja.