Naslovnica / ŠPORT / Plezanje: Vikend nepozabne zmage

Plezanje: Vikend nepozabne zmage

Zlato za Milana Preskarja v legendarnem Arcu ter drugo in tretje mesto na državnem prvenstvu za Gregorja Vezonika in Luko Jermana.

Minuli vikend je v Arcu, Italija, potekal Evropski pokal v težavnostnem plezanju(European – Continental Cup), v Plezalnem Centru Ljubljana pa Državno prvenstvo v težanostnem plezanju, kjer so nastopali člani Plezalnega kluba Kamnik in poželi odlične rezultate.

Na tekmovanju v Arcu je slavil Milan Preskar, član Plezalnega kluba Kamnik.

S plezanjem se je prvič spoznal v rodni Škofji Loki. Pod okriljem trenerja Romana Krajnika (bivši selektor Slovenske reprezentance) je bil hitro opažen kot talentiran, zagret, perspektiven plezalec. Svojo tekmovalnost in borbenost je pokazal že v rani mladosti na tekmovanjih Zahodne lige. Po prestopu na tekmovanja Državnega prvenstva, so se hitro vrstili tudi rezultati na državni ravni. S prvo zmago med cicibani leta 2007.

Leta 2010 je prestopil v mladinsko reprezentanco, pod okriljem takratnega selektorja Boruta Kavzarja. Pričela so se tekmovanja mladinskih evropskih pokalov in svetovnih prvenstev. Z večkratno uvrstitvijo med najboljših deset in uvrstitvijo na finalnih nastopih je vsakokrat za las zgrešil stopničke in večkrat pristal na nehvaležnem 4. mestu. Potrebno je izpostaviti 4. mesto v Kranju (2012), 4. mesto v Imstu (AUT 2014), 4. mesto v Dornbirnu (AUT 2015) ter 5. mesto v Edinburghu (GBR 2015).

2015 je Milan v polni meri pričel s tekmovanji v članski konkurenci. Boril se je z velikimi imeni kot so Adam Ondra, Sean McColl, Jakob Schubert in Domen Škofic. Bitka za mesto v finalu ni bil mačji kašelj. Po več letih borbe, vzponih in padcih, je Milan preteklo sezono vzcvetel z nastopom na domačih tleh. Na Svetovnem pokalu v Kranju, v začetku septembra 2021, si je prvič priplezal finale na velikem tekmovanju. Osvojil je končno 7. mesto. Velik pritisk domačega občinstva je prevzel njegov nastop, to mu je vlilo nove motivacije, želje po izboljšanju in fokus za nadaljna tekmovanja.

Ves trud se je poplačal minuli vikend, ko je z odličnim nastopom, zasluženo stopil na najvišje stopničke Evropskega pokala v Arcu, Italija (IFSC- Europe- Continental Cup) in tako slavil svojo prvo, a definitivno ne zadnjo, zmago svoje plezalne kariere.

Bravo Milan!

Na domačem terenu na tekmi za Državno prvenstvo Slovenije v Plezalnem centru Ljubljana je slavilo kar nekaj članov Plezalnega kluba Kamnik.

Luka Jerman, perspektivni mladinec iz Radomelj, je po daljšem premoru zaradi poškodbe prstov ponovno blestel. Med kadeti si je priplezal zasluženo zmago, v članski konkurenci pa je zborbal na 3. mesto.

Gregor Vezonik, predan bolderaš, z zmago na Svetovnem pokalu v Minhnu 2018, je pokazal, da zna tudi na vzdržljivostnih tekmah stisniti zobe, priplezal si je 2. mesto med člani.

Betka Debevec, mlada, močna, prespektivna mladinka je slavila z 2. mestom med mladinkami in 11. mestom v članski kategoriji.

Timotej Romšak, ki osvaja odlične plezalne rezultate na mladinskih Svetovnih in Evrpskih tekmovanjih je med mladinci osvojil 3. mesto. Med člani je osvojil odlično 11.mesto.

Nastopi so tudi mlajši tekmovalci v svojih kategorijah:

Erazem Janžekovič 7. (mlajši dečki), Aljaž Berne 9. (mlajši dečki), Blažka Cigale 10. (cicibanke), Jera Miler 11.(mlajše deklice), Maks Svete 12. (kadeti), Žan Skube 14. (mlajši dečki), Jan Skube 15. (mlajši dečki), Črt Jureš 15. (starejši dečki), Jakob Cigale 19. (mlajši dečki), Eva Vehovar 22. (starejše deklice) in Eva Mavec 22. (starejše deklice).

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem! Želimo vam veliko motivacije, moči in držimo pesti na nadaljnih tekmovanjih .

Plezalni klub Kamnik