Naslovnica / NOVICE / Po kamniških šolah znova razsajajo uši
Fotografija uši. - Foto: Gilles San Martin , Belgija (Creative commons licence)

Po kamniških šolah znova razsajajo uši

V kamniških osnovnih šolah ter vrtcih se vsako leto spopadajo s pojavom uši in ušivostjo otrok, saj težave s krvosesimi zajedavci še zdavnaj niso izkoreninjena, ampak še kako prisotna nadloga. Razuševanje je zakonska obveznost staršev, ki so lahko zaradi ušivosti svojih otrok v skrajnem primeru kaznovani tudi z denarno kaznijo.

Uši so zoprna in še zdavnaj ne izkoreninjena nadloga, ki se vsakoletno pojavljajo tudi v kamniških vrtcih in šolah, saj imajo uši še posebej rade otroške glave.

Ena izmed osnovnih šol na območju občine Kamnik je pred dnevi obvestila starše, da so na šoli ponovno zaznali pojav uši ter jih pozvala, da ustrezno ukrepajo. Ker pa je stanje najverjetneje podobno tudi na drugih šolah, objavljamo nekaj koristnih napotkov in opozoril.

 

Fotografija uši. - Foto: Gilles San Martin , Belgija (Creative commons licence)

Fotografija uši. – Foto: Gilles San Martin , Belgija (Creative commons licence)

 

Starši so lahko tudi kaznovani

Po Zakonu o preprečevanju nalezljivih bolezni je razuševanje obveznost in odgovornost staršev, morebitna opustitev odpravljanja uši, pa je prekršek, za katerega je predpisana tudi denarna kazen.

57. člen Zakona o nalezljivih boleznih (zadnji odstavek)
Za dejanje iz 1. do 6. točke prejšnjega odstavka se kaznuje za prekršek z globo od 10.000 do 100.000 tolarjev roditelj ali skrbnik mladoletnika, ki je storil prekršek, če je to neposredna posledica opustitve dolžne vzgoje in skrbi za mladoletnika.

Kako odkriti in odpraviti uši

Navodila za razuševanje. Vir: http://www.nijz.si/sl/usi-naglavne-usi

Navodila za razuševanje. Vir: http://www.nijz.si/sl/usi-naglavne-usi

Običajno je šok ob odkritju uši pri otroku najhujši za mlade starše, ki se s tem pojavom srečajo prvič. Z ušivostjo je namreč povezanih še vrsta predsodkov, vendar se moramo zavedati, da lahko uši doletijo vsakega otroka, pa tudi odraslega. Kot pri vsaki podobni stvari je tudi pri tem ohraniti predvsem mirno kri in se, brez pretirane panike ter bojazni, odstranjevanja lotiti načrtno in sistematično.

Na trgu obstaja vrsta različnih učinkovitih pripravkov za odstranjevanje uši. Običajno gre za različne šampone, zagotovo pa je uporaben tudi še kateri izmed receptov in nasvetov naših babic, ki so se z ušivostjo spopadale precej pogosteje kot današnje mame, seveda pa pri tem nimamo v mislih petroleja, striženja na balin in podobnih radikalnih ukrepov, ki so včasih doleteli otroke, ki so iz šole prinesli uši.

Podrobna navodila o tem kako uši odkriti in odpraviti lahko najdete na spletni strani Naiconalnega inštituta za javno zdravje – http://www.nijz.si/sl/usi-naglavne-usi .

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve