Naslovnica / NOVICE / Po skorajda mesecu dni prva nova okužba s COVID-19 v občini Kamnik

Po skorajda mesecu dni prva nova okužba s COVID-19 v občini Kamnik

Občinski štab Civilne zaščite je bil danes dopoldan, 23. junija 2020, obveščen o prvem novem primeru okužbe s COVID-19. Epidemiologi že zbirajo podatke o izvoru okužbe in morebitnih stikih.

Župan in Občinski štab Civilne zaščite sta takoj po obvestilu sprejela prve ukrepe za preprečevanje okužbe v naši občini ter ključnim organizacijam naročila spremljanje stanja in dosledno izvajanje preventivnih ukrepov. Vsi člani Občinskega štaba Civilne zaščite in ključne organizacije so bile nemudoma obveščene o pojavu prve okužbe in tako že potekajo prve aktivnosti ter sestanki med organizacijami, ki so ključne pri obvladovanju okužbe in preprečevanju širjenja virusa v občini (na primer Dom starejših občanov Kamnik in Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik).
Občinski štab Civilne zaščite bo še naprej aktivno spremljal razmere in preventivne aktivnosti posameznih organizacij v naši občini, in sicer s ciljem preprečevanja širjenja okužbe v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, pristojnimi ministrstvi ter epidemiologi. Še vedno pa veljajo preventivni ukrepi, ki si jih lahko ogledate spodaj.
Besedilo: Občina Kamnik

Preventivni ukrepi

Za okužbo z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • ne dotikamo se oči, nosu in ust,
  • v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
  • upoštevamo pravila higiene kašlja,
  • redno si umivamo roke z milom in vodo,
  • v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke,
  • v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi,
  • poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

V primeru poslabšanja stanja (težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.