Naslovnica / NOVICE / Počastitev dneva suverenosti v Kamniku

Počastitev dneva suverenosti v Kamniku

Včeraj dopoldne je pri spominskem obeležju v parku pri Domu kulture Kamnik ob prihajajočem državnem prazniku, dnevu suverenosti, župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda mag. Zvonkom Cvekom in predsednikom Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik Jankom Brinovcem k spominskemu obeležju položil le venec.

V marcu 2015 je bila v Državnem zboru Republike Slovenije sprejeta novela zakona o praznikih, ki je kot državni praznik, dan suverenosti določila 25. oktober. Z dnevom suverenosti se spominjamo dogodkov izpred 26 let, ko je v noči na 26. oktober 1991 ozemlje Slovenije zapustil še zadnji vojak JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja. Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru sicer začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji Venus in PO-9, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Zadnji vojaki JLA so ozemlje Slovenije zapustili 25. oktobra 1991 ob 23.45.


Člani dveh veteranskih organizacij občine Kamnik, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda in Policijskega veteranskega društva Sever Kamnik, so leta 2015 v opomin in spomin na delovanje pripadnikov teritorialne obrambe in policije v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo v parku pri Domu kulture Kamnik slovesno odkrili spominsko obeležje, letos pa smo se, kot rečeno pri spomeniku le poklonili s položitvijo venca.

Ob tej priložnosti je predsednik Območnega Združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda mag. Zvonko Cvek zapisal: »Dan suverenosti se obeležuje kot dan ponosa, enotnosti in samozavesti, kar je ohranjalo naš narod skozi stoletja. Dan suverenosti praznujemo 25. oktobra, na ta dan je leta 1991 zadnji vojak JLA zapustil ozemlje Slovenije. Odhod JLA z našega ozemlja za vse, ki smo sodelovali v osamosvojitveni vojni predstavlja vrh slovenske osamosvojitve. Teritorialna obramba je bila zaradi uspešnih priprav v letu 1990 in letu 1991 vojaško pripravljena za zavarovanje odločitev slovenskega vodstva letos smo praznovali 30. obletnico MSNZ, kot enega pomembnih pomnikov naše zgodovine. Skupaj s policijo je na bojnem polju ohranila samostojnost in suverenost naše mlade države. Iskrene čestitke vsem ob prihajajočem državnem prazniku, dnevu suverenosti.«

 

Župan Matej Slapar pa se ob prihajajočem prazniku zahvaljuje vsem, ki so leta 1991 vključnih trenutkih stopili skupaj ter obranili meje, teritorialno celovitost domovine in pripomogli k suverenosti naše republike: »Odigrali ste pomembno in ključno vlogo ter naredili tisto, kar je bilo prav za našo skupno domovino Slovenijo, da smo po sprejetju Temeljne ustavne listine 25. junija 1991 tudi formalno postali samostojna država, ki je s svojimi obrambnimi in varnostnimi silami začela uveljavljati bistvene prvine države in kot taka iz 10-dnevne vojne izšla kot zmagovalka. Iskrene čestitke ob prihajajočem državnem prazniku.«

Letošnje leto zaradi ukrepov, vezanih na preprečevanje širjenja koronavirusa nismo mogli izpeljati slovesnosti, kljub temu pa so se zbrani na skromen način poklonili nedeljskemu prazniku in opomnili na takratne dogodke. Ob tem so se upoštevala vsa navodila in priporočila pristojnih institucij zoper širjenja koronavirusa COVID-19.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik