Naslovnica / NOVICE / Počastitev Kamniškega občinskega praznika

Počastitev Kamniškega občinskega praznika

Letošnji občinski praznik je minil v spominu na generala in pesnika Rudolfa Maistra Vojanova, Občina Kamnik oz. rojstna hiša Rudolfa Maistra pa je ob tej priložnosti dobila tudi prav posebno darilo.

Kamnik je namreč od danes bogatejši za okvir diplome, ki jo je prejel Rudolf Maister kot častni meščan Kamnika leta 1924 in stol s posestva Unec, ki ga je uporabljal general in pesnik Rudolf Maister. Mestu ju je podaril njegov vnuk Borut Maister, ki se je se ob podpisovanju darilne listine zahvalil Medobčinskemu muzeju Kamnik za ohranjanje spomina na njegovega deda, medtem ko se je župan Matej Slapar Borutu Maistru zahvalil za velikodušno donacijo.

Nekoliko kasneje je Mestna godba Kamnik s promenadnim koncertom naznanila začetek prazničnih slovesnosti in napolnila Glavni trg z melodijami slovenskih pesmi.

Ob prisotnosti Častne enote Slovenske vojske in glasbeni spremljavi orkestra Slovenske vojske, se je pri spomeniku Rudolfa Maistra odvila slovesnost s položitvijo cvetja. Zbrane je, kot gostitelj, pozdravil  župan Matej Slapar, slavnostni govornik pa je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Po simboličnem poklonu generalu je predsednik vlade opomnil zbrane na njegovo življenje in delo, počastil spomin na padle in v govoru opomnil, da smo lahko ponosni na svojo občino Kamnik in Republiko Slovenijo.

 

Slavnost pri spomniku, ki jo je povezovala Barbara Božič, so z nastopom popestrili orkester Slovenske vojske in recitator Jan Vrhovnik,  dijak Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra.

Današnje praznovanje občinskega praznika se je zaključilo z osrednjo slovesnostjo v Domu kulture Kamnik, na kateri so bila podeljena tudi občinska priznanja letošnjim nagrajencem.

Priznanja so prejeli: Janez Sedušak, Knjižnica FB KamnikJustin Klanšek, Janez Repanšek, in Dušan Letnar.

Za častnega občana Občine kamnik je bil posthumno imenovan Stane Simšič, listino o imenovanju pa je prevzela njegova hči Danica Simšič.

Laura Hribar