Naslovnica / NOVICE / Pod maskami skriti nasmehi prostovoljcev

Pod maskami skriti nasmehi prostovoljcev

21. NACIONALNI TEDEN PROSTOVOLJSTVA

Slovenska filantropija je med 25. in 31. majem letošnjega leta že tradicionalno organizirala zdaj že 21. Nacionalni teden prostovoljstva. V tem tednu (se) še posebej praznuje prostovoljstvo ter z njim  prostovoljske organizacije,  v katerih slednji delujejo. Velja zahvali prostovoljcem za njihovo  vsakokratno, vestno in odgovorno udejstvovanje.

Na Veseli dan prostovoljstva, ki je bil 27. maja v preteklem tednu, ste od prostovoljcev lahko prejeli časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame. Med 10. in 12. uro smo ga, tako kot po 40 krajih naše ljube nam Slovenije, delili tudi v Kamniku.

Časopisnega branja željni bralci, naključni obiskovalci  ali tisti, ki vas je pot po opravkih gnala v mesto, ste nas lahko našli na treh lokacijah: na Glavnem trgu, Šutni in v Novem trgu.

Šest nas je bilo, ki smo z nasmehom na obrazu delili  branja vredno časopisje po terenu. Kamniško akcijo je vodil Rok Kosec, naš koordinator iz MC Kotlovnica, s so-delilci Amayo, Anjo, Teo, Gašperjem in mojo malenkostjo.

 

In ko smo se ob koncu akcije zbrali, smo si izmenjali dragocene izkušnje, zgodbe, s katerimi ste nas pospremili v dan.

Svojo pot po naši glavni in menda najlepši ulici Kamnika, ki je vodila vse do Korobača, sem si delila z Gašperjem.

Presenetila naju je prijaznost, naklonjenost mimoidočih.

Mnogi so želeli z nama deliti skodelico kave, nasmeh.

Bila je gospa v res spoštljivih letih, ki sva jo užalostila, ker nisva hotela sprejeti njenega prispevka v bankovcu.

“Vidva sta mi polepšala dan! Kaj naj zdaj jaz, ko nočeta sprejeti darila v zahvalo?” naju je spraševala s skoraj solznimi očmi.

To dejanje z besedami je bilo  najlepše darilo. In tako sva tudi povedala.

Pa prostovoljec, gasilec, kot nama je povedal. Že več kot 40 let hodi za nas v ogenj in nas rešuje iz zagat. Ni nam lepo, prostovoljcem, je podelil, v teh časih še manj, vedno manj. Tu si, na žalost, mnenje deliva.

A bilo je še veselja in bilo nasmeškov. Tudi časopis je res vreden branja, saj je poln zgodb prostovoljcev; malih, velikih, vseh generacij in postav.  Različnih zanimanj, poklicev…

Vseh z velikim srcem, ki je pripravljeno prisluhniti.

Kdor želi, morda še najde kakšen dragocen izvod v središču našega mesta.

Kartini Djalil,
za MC Kotlovnica in Društvo Makadam Kamnik