Naslovnica / NOVICE / Podokničarjevo veselje z Robertom Zupanom in blejskimi folkloristi

Podokničarjevo veselje z Robertom Zupanom in blejskimi folkloristi

V torek se je na snemanju oddaje Veselje s Podokničarjem, ko je Podokničar v gostilno Pri planinskem orlu povabil Roberta Zupana in Folklorno društvo Bled, tako vriskalo in ukalo, da se je bilo že bati za kozarce in drugo steklovino.

Prav luštno je bilo. Robert Zupan, vodja Ansambla Zupan, ki je nastal po Avsenikovem vzoru v zasedbi instrumentalnega kvinteta s pevskim tercetom, je bil prav prijeten gost, ki je Podokničarju zaupal marsikatero zanimivost iz svojega glasbenega in zasebnega življenja.

podoknicar_zupan71

Ansambel Zupan je nastal leta 1989, še bolj kot doma, pa je poznan v nemško govorečih krajih, kjer tudi največ nastopa. Ansambel je v času svojega delovanja posnel več kot deset lastnih produkcij, tako v slovenskem, kot tudi v nemškem jeziku, ustvarili pa so tudi kar precej zmagovalnih viž in hitov ter posneli prek 100 različnih TV spotov. Ansambel, ki ga sestavljajo sami odlični glasbeniki slovi po tem, da se je najbolj približal izvirnemu Avsenikovemu zvenu, medtem ko Robert Zupan na harmoniki velja nekako za neuradnega naslednika Slavka Avsenika.

podoknicar_zupan531

Z Avseniki, pa so povezani tudi člani zabavne druščine Folklornega društva Bled, saj so sodelovali tudi ob odprtju spomenika v Lescah, tiste velike betonske harmonike, ki še danes po malem buri duhove, ampak nenazadnje se človek sčasoma navadi vsega hudega. Prav nič hudo, pa ni bilo Podokničarju v njihovi družbi, kajti blejski folkloristi so bili zagotovo ena izmed najbolj razigranih, predvsem pa vriskajoče glasnih družb, kar jih je Pri planinskem orlu gostil do sedaj.

Delo društva, ki sicer deluje šele dobri dve leti, sta na kratko predstavila Tatjana Koprivec in Milan Debeljak, imajo pa člani za seboj že kar precej kilometrine in dogodivščin. Najbolj so ponosni na njihovo prireditev Veselo po domače, ki jo konec decembra organizirajo na Bledu, in ki vsakič, že šestnajst let zapored, do zadnjega kotička napolni blejsko Festivalno dvorano. Najbrž je odveč dodati, da radi plešejo, se pa letos že v naprej veselijo gostovanja v Banja Luki, kamor bodo odšli na povabilo Združenja slovenske izseljenske matice.

podoknicar_zupan451

Potepanj po Bledu se veseli tudi Stane Erjavšek – Krčmar, ki Podokničarju zaupal svoje ljubezenske dogodivščine z Blejko, ki ga je peljala na kremšnito in plavanje v tisti »graben poln vode«, ki da se mu menda reče jezero. O Krčmarju sicer krožijo zgodbe, da ne zna plavati, ker na bi bila Osranka za učenje plavanja preplitva. To sploh ni res. Krčmar plava prav dobro, njegovo plavalno znanje, pa je kot nalašč za Blejsko jezero, saj zna plavati zgolj v krogu, kot se je naučil v domači štirni.

 

podoknicar_zupan241

Precej okrogli znajo biti tudi redni gostje gostilne Pri planinskem orlu, kajti Janez Uršič, ki bo v kratkem postal član Društva upokojencev Kamnik, kuha same dobrote, ki se jim ni moč upreti. Ker pa je prišla pomlad, ko se Podokničar spomni, da bo moral zlesti ne samo po lojtri, ampak tudi v kopalke, je Orlov Janez tokrat pripravil bolj pomladne in lažje jedi, ki skorajda ne redijo. Še posebej v primeru, da jih človek je po pameti, ampak to je, kot smo že omenili, pri Planinskem orlu bolj težko. Je preveč, dobro, oz. kot pravi Podokničar »Njami-njami«.

podoknicar_zupan341

V tokratni oddaji, pa je bila še ena posebnost, saj ni bilo gostujočega mladega ansambla, ki bi skrbel za poskočne viže, ampak so člani Folklornega društva Bled s seboj pripeljali kar svoje glasbenike.

V oddaji so namreč nastopili Duo nota ter Miro Albininini in Erazem Janc, vnuk in ded, ki sta prav posrečen duet, ki mu je bilo veselje prisluhniti.

Ponovitev oddaje Veselje s Podokničarjem v kateri so gostovali Robert Zupan in člani Folklornega društva Bled,  si lahko ogledate na TV Golica v soboto zvečer, v torek, pa je na vrsti že nova oddaja.

podoknicar_zupan671