Naslovnica / KULTURA / Podoživite predvajanje nemega filma z živo glasbo

Podoživite predvajanje nemega filma z živo glasbo

V Domu kulture Kamnik bodo obiskovalci nocoj lahko podoživeli čas, ko so filme v kinodvoranah spremljali ob zvokih žive glasbe. Edinstvena priložnost bo v četrtek, 21. marca, ob 19. uri v Veliki dvorani Doma kulture Kamnik, ko bo predvajan restavriran nemi film iz leta 1923 Stari Zakon (Ancient law). Avtorja nove glasbe za film, Donald Sosin in Alicia Svigals, pa bosta film v živo pospremila na klavirju (Sosin) in violini (Svigals). Vstop je prost.

Film predstavlja Evropo v sredini 19. stoletja. Sin ortodoksnega rabina Baruch želi postati igralec. Kljub očetovemu nasprotovanju zapusti štetl, kjer je odraščal, in se pridruži potujoči gledališki skupini. V mladeniča se zaljubi avstrijska nadvojvodinja Elizabeta Terezija. Na skrivaj zaljubljena uredi, da Barucha sprejmejo v dunajski Burgtheater, kjer postane slavna odrska zvezda. Kompleksen portret ortodoksnosti in emancipacije predstavlja enega izmed vrhuncev judovskega filmskega ustvarjanja v Nemčiji.

Nova digitalna restavracija filma je prva, ki po dolžini in koloriranosti ustreza izgubljenemu izvirniku, ki so ga v dvajsetih letih prejšnjega stoletja prikazovali v nemških kinematografih. Digitalno različico so leta 2017 v 2K resoluciji ustvarili v Deutsche Kinemathek v sodelovanju z ARRI Media.

Predstava poteka v okviru Festivala Hiša strpnosti 2019 v organizaciji Mini teatra in bo sovpadala z zaključkom rednega letnega srečanja Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije Kudus, ki bo v sredo in četrtek potekalo v Domu kulture Kamnik. Projekcija filma je odprta tudi za zunanjo javnost.

Samo Trnik, ZTŠK Kamnik