Naslovnica / NOVICE / Podrtje drevoreda platan pri Kemostiku

Podrtje drevoreda platan pri Kemostiku

Med prvomajskimi prazniki je bil na obrežju reke Kamniške Bistrice pri Kemostiku podrt drevored kakih dvajsetih, povsem zdravih platan, kar je med občani Mekinj in Kamnika oz. številnimi sprehajalci, ki se domala vsakodnevno sprehajajo po Koželjevi planinski poti, ki gre ob reki iz Kamnika v Kamniško Bistrico, vzbudilo nemalo vprašanj in tudi precej ogorčenja.

Večini občanov, ki so posek platan opazili, se je namreč zdi, da je bil omenjen poseg povsem nepotreben in pretiran, saj so bila drevesa zdrava in razmeroma mlada, obenem pa so na rečnem obrežju, skupaj z nasipom na katerem so bila posajena, opravljala tudi varovalno vlogo in ščitila brežino hudourniške reke Kamniške Bistrice.

Poseg v priobalno zemljišče

Zemljišče na katerem so bile posajene platane, je sicer v zasebni lasti podjetja Helios Kemostik d.o.o., vendar gre za priobalno zemljišče vodotoka 1. reda, ki je zaščiteno tudi z Zakonom o vodah, lastninska pravica na tovrstnih zemljiščih pa je, kot to določa omenjeni zakon v 38. členu, omejena: »Zaradi varstva vodnega režima, omogočanja splošne rabe vodnega ali morskega dobra ter izvajanja javnih služb po tem zakonu je lastnik ali drug posestnik vodnega, priobalnega ali drugega zemljišča dolžan trpeti omejitve, skladno z določbami tega zakona.«

Prvi odstavek 5. člena Zakona o vodah določa tudi, da: »Rabo in druge posege v vode, vodna in priobalna zemljišča ter zemljišča na varstvenih in ogroženih območjih ter kmetijska, gozdna in stavbna zemljišča je treba programirati, načrtovati in izvajati tako, da se ne poslabšuje stanja voda, da se omogoča varstvo pred škodljivim delovanjem voda, ohranjanje naravnih procesov, naravnega ravnovesja vodnih in obvodnih ekosistemov, ter varstvo naravnih vrednot in območij, varovanih po predpisih o ohranjanju narave.«, obenem pa  84. člen Zakona o vodah zapoveduje tudi splošne prepovedi, ki se glasijo:

 

»Na vodnem in priobalnem zemljišču so prepovedane dejavnosti in posegi v prostor, ki bi lahko:

1. ogrožali stabilnost vodnih ali priobalnih zemljišč,
2. zmanjševali varnost pred škodljivim delovanjem voda,
3. ovirali normalen pretok vode, plavin in plavja,
4. onemogočili obstoj in razmnoževanje vodnih in obvodnih organizmov.«

Pojasnilo družbe Helios Kemostik d.o.o.

Kljub temu, da je podjetje Helios Kemostik d.o.o. poseg opravilo na lastnem zemljišču in podrla »svoja« drevesa, pa je s tem na nek način poseglo tudi v »javen prostor« oz. bi moralo, skladno s 150. členom Zakona o vodah, pridobiti tudi ustrezno vodno soglasje, zato smo vodstvo podjetja zaprosili za pojasnilo zakaj so omenjeni drevored, ki je na nek način opravljal tudi varovalno funkcijo ščitenja brežine na poplavnem območju podrli ter ali so pred podrtjem platan oz. posegom v brežino vodotoka, za ta poseg pridobili tudi soglasje ARSO.

Glede na to, da je na območju Kemostika v zadnjem času moč zaznati tudi nekatera gradbena dela, pa smo, na pobudo okoliških prebivalcev vprašali tudi, kakšna gradbena dela se opravljajo ter s kakšnim namenom.

Vodstvo podjetja Helios Kemostik d.o.o. nam je posredovalo odgovor, ki se glasi:

»Platane, ki so predmet vašega vprašanja so bile zasajene pred desetletji s strani Kemostika na Kemostikovem zemjišču. Ker platane niso bile zasajene na sami brežini niso opravljale naloge njenega ščitenja. V zadnjih letih so velika drevesa začela ogrožati objekte našega podjetja. Ob velikem žledolomu v začetku leta 2014 je kar nekaj vej padlo na streho proizvodnih objektov ter povzročilo veliko materialno škodo. Tudi ob močnem vetru obstaja nevarnost, da veje padejo na streho in naredijo materialno škodo ali pa poškodujejo kakšnega mimoidočega. V januarju 2016 smo dali prošnjo na podjetje Hidrotehnik d.d., ki skrbi za brežino Kamniške Bistrice, da odstranijo platane, ker ogrožajo objekte podjetja. Podjetje Hidrotehnik je našo prošnjo pregledalo, naredilo strokovno oceno ter zadevo predalo naprej na ARSO, Oddelek Srednje Save, od koder so nam sporočili, da obstoječe platane stojijo na zemljišču Kemostika , so njegova last zato je v primeru povzročanja škode naša naloga, da  jih odstranimo. Njihova odstranitev tudi ni povzročila problema za ptičji živelj saj so brežine reke še vedno dobro zaraščene.

Poleg tega smo se v podjetju Helios Kemostik zaradi dotrajanosti enega od starih skladišč odločili, da investiramo v nov skladiščni šotor, ki bo omogočal kvalitetno skladiščenje nenevarnih surovin, embalaže in izdelkov. Montažna dela povezana z novim skladiščnim šotorom bodo zaključena do konca tega tedna.

Podjetje Helios Kemostik se že več kot 50 let uspešno trudi opravljati svoje osnovno poslanstvo, to je reševanje različnih izzivov naših kupcev s področja lepljenja. Ob tem pa ne pozabljamo na okolje v katerem delujemo saj okoliškim prebivalcem nudimo 58 kvalitetnih delovnih mest, upoštevamo vse zakonske predpise, organizacijski in okoljski  standard ISO 9001 in 14001 ter s povečevanjem proizvodnje lepil na vodni osnovi ter z različnimi drugimi ukrepi zmanjšujemo energetsko porabo ter odpadke in s tem tudi obremenitve okolja.

Vodstvo podjetja Helios Kemostik d.o.o.«

Za informacijo oz. mnenje v zvezi s podrtjem drevoreda platan na brežini reke Kamniške Bistrice ob Kemostiku smo zaprosili tudi Ministrstvo za okolje in prostor ter Direkcijo Republike Slovenije za vode, zanimalo pa nas je predvsem, ali je podjetje Helios Kemostik d.o.o. pred posegom oz. posekom dreves v priobalnem zemljišču, pridobilo ustrezno dovoljenje oz. vodno soglasje.

Z Ministrstva za okolje in prostor so nam posredovali sledeč odgovor:

»Inšpekcija za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor  (IRSOP), ki je pristojna po Zakonu o vodah med drugim za nadzor na vodnih in priobalnih zemljiščih ni prejela prijave v zvezi s to zadevo.

Glede na določila 150. člena Zakona o vodah je treba za vsak poseg v prostor na vodnem in priobalnem zemljišču, ki bi lahko trajno ali začasno vplival na vodni režim ali stanje voda, pridobiti vodno soglasje. Direkcija  RS za vode (DRSV) bo morala v konkretnem primeru podati mnenje o vplivu in tudi oceniti ali bi za ta konkretni posek družba morala pridobiti soglasje.«

Odgovor Ministrstva za okolje je precej nejasen, saj ne odgovarja na konkretno zastavljeno vprašanje, ali je bil poseg opravljen z ustreznim dovoljenjem, ali brez njega, medtem ko odgovora Direkcije za vode za enkrat še nismo prejeli, zaradi česar za enkrat še ni povsem jasno, ali je podjetje Helios Kemostik d.o.o. posek drevoreda opravilo skladno z Zakonom o vodah, ali ne.

“Osmrtnica” za drevoredom platan ob Kemostiku, kot jo je na družabnem omrežju objavil eden izmed Mekinjčanov, ki mu je bilo žal podrtih dreves.

Kakorkoli že, ne glede na to, kaj bodo pristojne službe v nadaljevanju ugotovile, ličnega drevoreda mladih in zdravih, komajda nekaj desetletji starih platan, ki nikoli ne bodo imele možnosti zrasti v častitljiva drevesa, kakršna lahko občudujemo (kolikor jih še stoji) na nasprotnem bregu pri Katzenbergu v nekdanji smodnišnici, ni več, bržkone pa tudi ne gre pričakovati, da jih bodo v podjetju Helios Kemostik d.o.o., kljub vsej samohvali in domnevni skrbi za naravo, s katero so se mimogrede pobahali tudi v svojem odgovoru, nadomestili z novimi, kajti nekaterih stvari se, žal, ne da več “zlepiti skupaj”. Še posebej pa ne ugleda družbe, ki gleda zgolj na svoj interes, ne pa tudi morebitne interese okolice v katerem deluje in katere poslovanje bi, če smo nekoliko cinični, očitno lahko ogrozila že odlomljena drevesna veja.

Upamo le, da se za ozkogleden, zgolj “kapitalski interes” oz. poseg in posek drevoreda, ki je bil (nenavadno) izveden med prazniki, ne bo v prihodnosti oddolžila kar bližnja reka Kamniška Bistrica, ki zna povzročiti precej več škode, od kake občasno odlomljene veje.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve