Naslovnica / KULTURA / Poezija in glasba pri Majstru doma

Poezija in glasba pri Majstru doma

V rojstni hiši Rudolfa Maistra se je nocoj, na 170-ti rojstni dan Simona Gregorčiča, odvila literarno-glasbena prireditev, 6. Maistrov večer, z naslovom: KAMNIŠKI PESNIKI: MAISTER, MEDVED, BALANTIČ

V vabilu na literarno-glasbeni večer, v organizaciji Medobčinskega muzeja Kamnik, je bilo zapisano: »V Kamniku, ki je v drugi polovici 19. stoletja s svojo znamenito Narodno čitalnico leta 1868 veljal za eno trdnejših slovenskih mest na Kranjskem, je ustvarjalo kar nekaj pomembnih mož in žena. Nekateri so se srečevali na ulicah starega mesta, na različnih kulturnih prireditvah, morda med seboj sodelovali in prijateljevali. Drugi se niso niti poznali. Pa vendar vse povezuje romar čas, ki se je iz preteklosti napotil v prihodnost in s seboj nosi njihove sledi.«

Vlogo časovnih romarjev so tokrat, v nabito polni spominski sobi Rudolfa Maistra, prevzeli dijaki kamniške gimnazije, ki so se občinstvu predstavili s programom, pripravljenim pod mentorskim vodstvom profesoric Kristine Jamšek in Mojce Krevs. Poleg zadovoljive izvedbe recitala, popestrenega z glasbenimi točkami – pevki sta bili prav milo zveneči – gre omeniti tudi domiselno kostumografijo nosilne četverice nastopajočih dijakov. Le-ta je večeru dodala pridih nekdanjega čitalniškega duha, se učinkovito zlila z nostalgičnim muzejskim prostorom in na občinstvo, ki je bilo po letih povečini nekako bližje predstavljenim pesnikom kot nastopajočim, naredilo dober in prijeten vtis.

Večer sta, obletnici začetka prve svetovne vojne primerno, z venčkom soldaško obarvanih pesmi, s kakršnimii so fantje in dekleta nekdaj jemali slovo, sklenila kamniška Kolednika Janez Majcenovič in Tomaž Plahutnik.

Spominska soba Rudolfa Maistra je, s svojo monumentalno, vendar domačno intimnostjo, kot nalašč za tovrstne večere, zato se že veselimo naslednjega. Pripravljavci programa morajo morda vzeti v ozir le to, da program ni predolg, saj v prostoru, spričo njegove majhnosti, ob dobrem obisku, kakršen je bil nocojšnji, kaj hitro zmanjka zraka.