Naslovnica / KULTURA / Pogovarjajmo se o nas (in pravicah žensk)

Pogovarjajmo se o nas (in pravicah žensk)

Včeraj zvečer se je v MC Kotlovnica odvila malo drugačna delavnica, ki je potekala v dveh sklopih. V prvem sklopu so se predvajali kratki filmi, v drugem pa so udeleženci zrisali in napisali svoja opažanja in mnenja.

Večer je potekal v duhu osmega marca, dnevu žensk, vendar se tokrat ni razpravljalo o rožicah in darilih, temveč o položaju žensk v svetu in družbi. Na začetku delavnice sta se formirali dve skupini, ena je opisala in orisala popolno in nepopolno žensko, druga pa moškega, kasneje pa so o tem diskusirali in vse skupaj utemeljili. Da je bilo debatiranje malce težje in bolj zabavno, so skupino sestavljali Španci, Nemci, Latvijci in seveda Slovenci, ki so se morali sporazumeti v angleškem jeziku. Ogledali so si dva filma na temo pravic žensk in kasneje ugotovili, kako se pravice razlikujejo od države do države.

Razpravo o ženskih pravicah oziroma pomankanju le teh v današnjem času, predvsem v razvitih državah, pa lahko morda vzamemo tudi s kančkom skepse. Novodobni feminizem namreč nima dosti skupnega s feminizmom iz preloma 19. na 20. stoletje, kajti danes t.i. feministično gibanje dostikrat nima več nobene zveze z bojem za človekove oz. ženske pravice, ampak nemalokrat meji na na diskriminacijo druge skupine ljudi – moških.

Ženske si seveda še vedno želijo enakopravnosti, ki pa je v današnjem, modernem svetu bolj ali manj prisotna; pred zakonom so žemske enake moškim, imajo volilno pravico in lahko so direktorice podjetja… Kljub temu pa je v internetni dobi potreba po pozornosti očitno prevelika, zato se izmišljajo novi in novi problemi, ki pa velikokrat to sploh niso…

Pa vendar, ko boste moški naslednjič povabili pripadnico nežnejšega spola na večerjo, ste še vedno dolžni poravnati račun.

 

Laura Hribar