Naslovnica / KULTURA / Pogovor z ekipo vojnega filma Preboj

Pogovor z ekipo vojnega filma Preboj

Včeraj se je v Domu Kulture Kamnik na velikem platnu odvrtel “zloglasni” film Preboj, zgodba preživelih herojev.

Film govori o skupini 500 partizanov, ki se je v težki zimi umaknila pred 12.000 vojaki SS divizije na visokogorsko planoto. Komandant Franc Sever Franta se sooča z nemogočo nalogo – rešiti svoje borce iz neprepustnega obroča. Po krvavi celodnevni bitki se jim uspe prebiti skozi obroč na svobodo.

Zgodba filma je osnovana na knjigi Past na Menini planini v kateri je Franc Sever s svojim načrtom rešil skoraj 500 soborcev in bork. V filmu spremljamo sedaj 96 letnega Franto, ki piše spomine o marcu 1945.

Po eni uri in pol, ko se je film končal, so oder pred platnom zasedli člani ekipe filma. Povezovalcu se je pridružila Valerija Škrinjar, dama, ki se je pri slabih šestnajstih letih pridružila partizanom in sodelovala v preboju pri Menini planini. Poleg nje so oder zasedli še režiser filma Dejan Babosek, Darko Nikolovski (Harkov), Jernej Brajer – direktor fotografije in Jošt Car, zbiratelj zgodovinskih predmetov iz zgodovinskih vojaških bitk, ki jih tudi uprizarja.

Skupaj so odgovarjali na vprašanja, se spraševali o tovarištvu, zgodbo filma linearno primerjali s Črtomirjevo zgodbo s Krsta pri Savici in nasploh razdelali aspekte filma in dogodke, ki so vodili do tega, da je film sploh nastal.

O nastanku filma režiser pravi naslednje: “Za preboj na Menini planini sem izvedel šele leta 2018 in zgodba se me je takoj močno dotaknila, ko pa sem prebral knjigo Past na Menini planini, sem takoj vedel, da želim po tej zgodbi narediti film, saj je le film tisti medij, ki se gledalca najbolj čustveno dotakne in pokaže ta edinstven dogodek naše zgodovine, katere spomin mora ostat živ in nikoli utonit v pozabo.”

Gledalci so bili tako včeraj deležni ne le filma, temveč so za svoj denar in malo potrpežljivosti dobili tudi vpogled v nastanek njega in odgovore na vprašanja, ki so pestile zbrane.

 

 

X